V grantech města bude v příštím roce víc peněz

the-value-of-the-4472291 1280_2Do grantových programů města půjde v příštím roce víc peněz. Částky pro Zdravé město, sport, sociální oblast i kulturu schválili zastupitelé včera.

Zhruba o deset procent víc bude žadatelům k dispozici ve všech grantech města. Podpora kultury se zvedne dokonce o víc než třicet procent.

V grantovém programu Zdravé město Velké Meziříčí pro rok 2024 se zvýší částka pro žadatele z 90 000 na 100 000 korun. Dotace z něj získávají neziskové organizace na projekty podpory zdraví, ekologickou výchovu a vzdělávání, rozvoj pohybové výchovy, prevenci sociálně-patologických jevů dětí a mládeže, sociální problematiku, aktivní stárnutí a přednáškovou činnost.

Sportovci dostanou o 800 000 korun víc než loni, tedy celkem 8 500 000 korun. Z toho je 5 500 000 dotace na činnost mládeže, 2 000 000 dotace na činnost dospělých a 1 000 000 na odměny trenérů mládeže. „Výraznou změnou oproti loňsku je vypuštění kritéria dle počtu soutěžící mládeže,“ vysvětlil rozdělování peněz sportovním oddílům předseda sportovní komise Petr Juda a dodal: „Nově bude 24 % podpory rozděleno dle soutěžní úrovně v kategorii dorostu a juniorů. Důvodem této změny je možnost oddílů zažádat o dotaci Můj klub pravidelně vyhlašovanou Národní sportovní agenturou.“

Grantový program pro poskytování dotací v sociální oblasti také rozdělí o deset procent vyšší částku než v roce 2023, a to bezmála 3 698 000 korun.

Kulturu město podpoří částkou 1 000 000 korun, což je o 33 procent víc než loni. „Jde o podporu jakýchkoliv kulturních aktivit – koncertů, výstav, tvořivých dílen, vzdělávacích akcí, vydávání publikací spojených s městem, umění hudební, dramatické, výtvarné. Všechno, co povznáší ducha, vytváří emoční vazbu k místu, kde žijeme, a hraje významnou roli v rozhodování lidí, zda na daném místě budou žít. Nechceme vytvářet konkurenci Jupiter clubu, ale doplnit jeho činnost okrajovými aktivitami,“ zdůvodnil místostarosta Martin Kaman.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.