Synagoga prokoukla

P1126370V synagoze bylo ve středu živo. Sešla se tu necelá třicítka brigádníků, kteří uklidili nepořádek a vyčistili prostory kolem ní. Mimo nich se během celého odpoledne trousili zájemci dychtiví prozkoumat budovu uvnitř odspodu až nahoru.

Dobrovolníci vyhrabali trávník, zametli schody a ostatní pevné plochy, prořezali keře, odstranili ploty, přetřeli vrata, vysbírali odpadky a vše naložili do připraveného kontejneru. Až do večera měli co dělat. V odvážení větví a velkých věcí pokračovali druhý den pracovníci technických služeb.

P1126391Řada lidí přišla i na prohlídku synagogy. Někteří nebyli v budově poprvé, ale zcela prázdnou, bez regálů a hromady věcí, ji dosud neviděl nikdo. Navíc mohli nahlédnout do všech jejích skrytých zákoutí. Většina lidí obdivovala dřevěný strop. „Celý prostor je nádherný. Určitě si zasluhuje něco lepšího než prodejnu levného zboží,“ řekla jedna z návštěvnic. „Na tom se snad shodnou všichni místní,“ dodala.

Kdo synagogu navštívit chtěl a ve středu mu to nevyšlo, bude mít brzy další příležitost. Připravují se totiž první menší akce pro veřejnost. „Historik Michal Stehlík tu bude 18. října natáčet populární podcast Přepište dějiny, bude i přednáška,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras. Následovat bude charitativní sekáč a o výstavu svých výtvarných prací v interiéru synagogy mají zájem i studenti gymnázia.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.