Výchovný ústav pečuje o děti devadesát let

P1128056 copyDívky a pracovníci velkomeziříčského výchovného ústavu dnes vítali hosty, aby společně oslavili devadesát let od svého otevření.

Prvním zapsaným dítětem původního Masarykova okresního dětského domova ve Velkém Meziříčí byla jedenáctiměsíční holčička. Tehdy do domova mířili sirotci, děti opuštěné a zanedbané. Uplynulo devět desetiletí, mnohé se změnilo, ale podstata domova zůstává stejná. Dnešní výchovný ústav v ulici K Rakůvkám pečuje o dívky od patnácti do osmnácti let, které pocházejí z extrémně problematického rodinného prostředí, mají rozvinuté poruchy chování a emocí, zneužívají návykové látky, sebepoškozují se, některé mají psychiatrickou zátěž a medikaci.

„Pořád se staráme o děti s problémy a ve složité rodinné situaci, které potřebují podporu a pomoc. Péče o ně je náročná a vyžaduje velké nasazení,“ uvedla ředitelka ústavu Martina Hladíková. „Naším společným úsilím se může stát snaha o snazší zapojení absolventek školského zařízení do společnosti, do pracovního procesu,“ navázal na její slova starosta města Alexandros Kaminaras.

Hosty slavnostního dne otevřených dveří výchovného ústavu byli radní a další zástupci města, ministerstva školství, podporovatelé, spolupracovníci a zájemci z řad veřejnosti. Všichni si mohli prohlédnout dočasný domov dívek a pracoviště zaměstnanců ústavu a dozvědět se víc o činnostech a problémech školského zařízení, které se stará o děti od 28. října 1933.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.