Genealogové plánují akce v synagoze

IMG 0372Vlastivědná a genealogická společnost bude mít k dispozici synagogu. První přednáška o historii židovské obce ve Velkém Meziříčí v ní bude v říjnu příštího roku.

Zprávu o činnosti v roce 2023 i některé z plánů na rok 2024 přinesla valná hromada VGS konaná 5. prosince v koncertním sále Jupiter clubu. „Pan starosta nám nabídl jedinečný prostor synagogy pro konání některých akcí naší společnosti. Domluvili jsme se, že symbolicky první přednáška v nové synagoze bude v podání místopředsedy VGS Martina Štindla o historii Židů v našem městě. Bude se konat 15. října 2024 v 16 hodin,“ informovala předsedkyně společnosti Helena Švecová. Starosta Alexandros Kaminaras krom nabídky objektu, nyní již ve vlastnictví města, genealogům představil i plány rekonstrukce náměstí, knihovny a další.

Vlastivědná a genealogická společnost má 62 členů, oproti roku 2014 o 24 víc. Těm nabízí pestrou směsici akcí – přednášek, besed, zájezdů – s týdenní pravidelností. „Za kalendářní rok 2023 jsme uspořádali celkem 37 akcí a jednu mimořádnou,“ uvedla Helena Švecová a dodala, že taková četnost akcí za plné podpory města Velké Meziříčí a Jupiter clubu je zcela ojedinělá. „Je nutné uvědomit si, že naše spřátelené společnosti konají svoje akce pouze jednou za měsíc až dva,“ podotkla, přičemž připomněla i podporu Nadačního fondu Františka Podstatzky-Lichtensteina. Návštěvnost akcí VGS v roce 2023 byla obdivuhodná: zaujaly 1492 osob, průměrná účast byla 41 osob na akci.

„Vlastivědná a genealogická společnost úspěšně funguje už 31 let, rozvíjí se a poskytuje nám smysluplné využití vzácného volného času,“ uzavřela Helena Švecová.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.