Žákům se představilo pětadvacet škol, firmy zájem neprojevily

IMG 0377Festival vzdělávání letos nabídl přehlídku pětadvaceti středních škol a učilišť. Vycházející žáci základních škol, kteří se rozhodují, kam dál, se mohli přijít porozhlédnout v úterý 3. listopadu do Jupiter clubu.


Zájem o přehlídku vzdělávacích možností a budoucího pracovního uplatnění bývá ze strany žáků devátých, ale i osmých tříd včetně jejich rodičů značný. I letos během odpoledne zaplnili velký sál, kde měly střední školy, učiliště i vyšší odborné školy a firmy svoje stánky. Nechyběly mezi nimi samozřejmě dvě střední školy z Velkého Meziříčí – gymnázium a HŠ Světlá a SOŠ řemesel. Zájemci u nich obdrželi krom základních informací o studijních a učebních oborech a jejich následném uplatnění v pracovním procesu i podrobnosti. Třeba jaké jsou možnosti ubytování a stravování v místě školy, ale také osobní postřehy studentů a žáků, kteří už na školu chodí, něco bližšího k přijímacím zkouškám a podobně.

IMG 0395„Já zatím nemám ponětí, kam půjdu po základní škole. Je mi jedno, jestli budu dojíždět. Zajímám se spíš o technické obory, ale třeba i o obchodní akademii. Určitě chci něco s maturitou. Byl jsem na přehlídce už loni v luteránském gymnáziu, nevynechal jsem ji ani letos. Mám spoustu nových letáků a informací, věřím, že mi to pomůže správně si vybrat,“ říká Jan Krátký, zatím osmák ze ZŠ Oslavická, který rozhodně svoje rozhodování nenechává na poslední chvíli.

„Oslovila jsem celkem 30 škol, na festival se jich dostavilo 25, většinou z Kraje Vysočina a některé brněnské," informovala Lenka Třeštíková, výchovná poradkyně pořádající Základní školy Sokolovská. Právě z Brněnska se představily i dvě zcela nové školy, a to SŠ F. D. Roosevelta pro tělesně postižené a Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy. Zájem je právě i o školy z jiných regionů, krom brněnského třeba i ze Znojemska. „Rodiče to vítají, protože získají přehled o nejblíže dostupných školách. Vyberou si konkrétní a domluví se na osobní návštěvě v rámci dne otevřených dveří apod.," doplnila L. Třeštíková.

Snahou je, aby se na festivalu prezentovaly i zdejší firmy, aby vycházející žáci získali přehled i o budoucím uplatnění na trhu práce v místě svého bydliště. Pozvánku k účasti tak dostalo deset nejvýznamnějších velkomeziříčských podniků a firem. „Z nich se však dostavil pouze zástupce z Energostrojíren, ostatní oslovení na pozvání nereagovali," podotkla Třeštíková.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.