Děti si neuvědomují riziko e-cigaret, varují studenti

MicrosoftTeams-image 1Studenti gymnázia varují před nebezpečím elektronických cigaret. Se svým projektem uspěli v soutěži a představili jej ombudsmanovi i v poslanecké sněmovně.

Adéla Hajduková, Stanislav Toufar a Iveta Vítková z 3. C velkomeziříčského gymnázia vyrazili do boje proti e-cigaretám. Připravili projekt cílený na děti, kterým na rizika kouření upozorňují. Přihlásili jej do soutěže Elevator: nápadem to začíná. „Se svým tématem byli vyhodnoceni mezi sedmi nejúspěšnějšími týmy studentů v ČR,“ uvedla ředitelka gymnázia Ilona Pokorná.

„Elektronické cigarety jsme si zvolili z důvodů nárůstu jejich uživatelů mezi nezletilými a zvýšené propagace těchto produktů v médiích. V našem okolí často vídáme děti, které drží v rukou elektronickou nebo obyčejnou cigaretu. Předpokládáme, že tyto prostředky užívají, aniž by si uvědomovali jejich rizika,“ vysvětlují studenti a popisují, jak jsou děti ovlivněné sociálními sítěmi a oblíbenými influencery, kteří tyto produkty propagují. „Děti chtějí jít s dobou, vyzkoušet to, co používá jejich oblíbený internetový vzor. Sami máme mladší sourozence a uvědomujeme si, že mohou přistoupit k užívání e-cigaret také, čemuž bychom chtěli zabránit,“ dodávají.

Studenti sestavili dotazník o e-cigaretách pro žáky základních škol a víceletých gymnázií, vyhodnotili výsledky, vypracovali grafy, vytvořili informační plakát a připravili prezentaci pro přednášky, se kterými obcházejí třídy a školy. Vše s cílem zdůraznit rizika užívání e-cigaret. „Plakáty jsou nyní vyvěšeny na různých školách ve Velkém Meziříčí a v jeho okolí, v ordinaci dětského a obvodního lékaře a na informačních stránkách města Velké Meziříčí,“ informovali studenti.

MicrosoftTeams-image 2Projekt zaujal ombudsmana, kterému jej prezentovali v červnu. V prosinci pak dostali pozvání i do poslanecké sněmovny. „Chtěli bychom na základě této zkušenosti napříč politickým spektrem vyhlásit soutěž, jejímž obsahem by bylo jakékoli zajímavé zpracování tématu škodlivosti nikotinových sáčků, energetických nápojů, e-cigaret... Propozice by šly všem školám v naší zemi. Následný politický krok by pak měl vést k další regulaci, tentokrát u energetických nápojů,“ uzavřela poslankyně Martina Ochodnická. 

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.