V Křižanově vzdali hold Hornímu Městu, pokřtili i vodníka

PB073867Městys Křižanov se pyšní dvěma náměstími spojenými mostem – Dolním Městem (Benešovo náměstí) a Horním Městem (Masarykovo náměstí). Na historii, přednosti a památky Horního Města vzpomínali Křižanovští v sobotu 7. listopadu při křtu kašny a slavnostním otevření zrekonstruované sokolovny.

Rozdělen byl Křižanov již v r. 1287, kdy Anežka z Kunštátu a Paní na Křižanově darovala Horní Město žďárskému klášteru. Po opětovném spojení obou Měst v r. 1486 se v běhu dějin stalo centrem Křižanova Dolní Město. Horní Město tak bývalo často neprávem opomíjeno i přesto, že na něm leží bývalá škola, bývalé zdravotní středisko, socha T. G. Masaryka, pomník padlým v II. světové válce, kaple sv. Jana Nepomuckého, zbytky lipové aleje nebo kašna či sokolovna.

Sobotní akce začala ve 14 hodin setkáním u výše zmíněné betonové kašny z r. 1903. Kašna byla během letošního roku opravena a své místo v ní našly dřevěné plastiky ryb a vodníka. Ty vznikly během setkání rodáků pod vedením Jaromíra Bursy a jeho přátel. Pokřtěn byl prozatím pouze vodník. Jeho jméno je inspirováno pověstí o vodníkovi Bankaříčkovi z rybníku Bankařík, který prý kdysi býval právě na Horním Městě. Ten rád chodíval po staveních, měnil ryby za buchty a pečená kuřata, pomáhal lidem dobrým a naopak škodil těm lakomým a zlým, jak bylo zmíněno během křtu.

Po křtu hastrmana Bankaříčka se dění přesunulo do sokolovny. Ta byla po téměř roční rekonstrukci otevřena veřejnosti. Rekonstrukce započala na přelomu listopadu a prosince minulého roku. Během ní získala budova tepelné čerpadlo namísto plynových kotlů, byla zateplena, vyměnily se okna a dveře, udělány byly nové rozvody elektřiny. Většina vnitřních prostor byla vymalována, dřevěné parkety získaly nový vzhled, kompletně se přestavěl spodní šenk. Dominantou sálu je nyní osvětlení v podobě různých skleněných koulí. Proslovů při zahájení se ujaly dámy z vedení městyse – starostka Marie Smejkalová a místostarostka Radomíra Schmidová. Velmi se mi líbila slova místostarostky Schmidové, která během projevu tvrdila: „Jsem bohatá. Mám miliony, protože kolem sebe mám milionové lidi.“ Narážela tak na ochotné, vstřícné a nezištné osoby, které se podílely nejen na opravě sokolovny.

PB073908Po slavnostním zahájení si mikrofonů chopili členové hudební skupiny Šafářanka, jež působí při místním Domovu Kamélie Křižanova, a hráli nejen k poslechu, ale i tanci. Na galerii byly připraveny soutěže pro děti a Eva Večeřová z VZP ČR, která poskytovala poradenství, měřila krevní tlak a tělesný tuk. V předsálí byla připravena výstava věnovaná Hornímu Městu a také křižanovskému rybářství a rybníkářství, obohacena fotografiemi Miroslava Čarka a obrázky dětí ze školní družiny při MŠ a ZŠ Křižanov. Ve spojitosti s tím mohli zájemci ochutnat např. výborné uzené kapry z Podhorského rybníka (ve směru na Velké Meziříčí).

V závěru akce proběhla vědomostní soutěž s rybářskou tematikou, jejíž výherkyně Lucie Halámková si odnesla poukaz na vánočního kapra.

Akce proběhla pod záštitou spolku Vodotrysk ve spolupráci s městysem Křižanov.

Ondřej Nagy

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.