Poblíž Velkého Meziříčí jsou další dvě ohniska ptačí chřipky

WhatsApp Image_2024-02-08_at_10.31.09AKTUALIZOVÁNO

Další dvě ohniska ptačí chřipky se objevila v komerčních chovech drůbeže ve Vanči a Častoticích na Třebíčsku. Opět jsou to místa vzdušnou čarou do dvaceti kilometrů od Velkého Meziříčí. Na obou hospodářstvích již byla přijata předběžná opatření a ochranná pásma okolo chovů budou rozšířena. S utrácením nakažené drůbeže začnou hasiči dnes.

Dle Státní veterinární správy nyní jde o dvě hospodářství chovatele Líheň Studenec. Vaneč (část obce Pyšel) i Častotice (část obce Zahrádka) jsou nedaleko předchozího ohniska ve Valdíkově, kde hasiči zlikvidovali padesát tisíc nakažených kachen v průběhu minulého týdne.

V obou chovech se nachází dohromady zhruba 70 000 kusů kura domácího. „V jedné z hal je přes 13 000 kusů řadících se mezi genetické rezervy. Státní veterinární správa aktuálně intenzivně hledá možnost, aby mohla být využita výjimka a drůbež z této haly mohla být vyjmuta z utrácení,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

WhatsApp Image_2024-02-08_at_10.31.08„Dnes v průběhu dopoledne začneme s utrácením slepic ve Vanči. Zásah bude probíhat obdobným způsobem jako minulý týden ve Valdíkově. Slepice budou přenášeny do kontejnerů, kde dojde k zaplynování oxidem uhličitým. Kontejnery budou následně převezeny z místa do kafilerní společnosti,“ informovala tisková mluvčí hasičů Petra Musilová a dodala, že dle předpokladu bude likvidace chovu bude probíhat i ve večerních a nočních hodinách. Poté se hasiči přesunou do Častotic.

Martina Strnadová 

AKTUALIZOVÁNO o nové fotografie z dnešního zásahu ve Vanči.

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.