Mladíka, který posprejoval synagogy, dopadla policie

P1840843Policistům žďárského územního odboru se ve spolupráci se strážníky Městské policie Velké Meziříčí podařilo objasnit sérii případů sprejerství, ke kterým docházelo v průběhu loňského roku a v měsíci lednu. Pachatel má na svědomí mimo jiné velkomeziříčskou synagogu. Zůstala škoda bezmála čtyři sta tisíc korun. Teprve sedmnáctiletý mladík byl obviněn ze spáchání provinění, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden a půl roku.


V průběhu loňského roku začal ve Velkém Meziříčí a v několika případech i ve Velké Bíteši vzrůstat počet případů sprejerství. Na různých místech ve městech pachatel ničil různými barevnými nápisy a obrazci, co mu pod ruce přišlo, ať to byly fasády domů a objektů, zídky, betonové podpěrné pilíře, rozvaděče, protihlukové stěny, ale i historická budova Židovské synagogy. Celkově nasprejoval na více než dvacet objektů nápisy typu FROST, THC, MOM, VIRO, MILVE, GZUZ a jiné. Případy policisté důkladně šetřili, prováděli ohledání, zadokumentování a shromažďovali poznatky a informace.

„Podařilo se nám ve spolupráci s městskou policií dopadnout podezřelého mladíka a na základě shromážděných důkazů jsme zahájili jeho trestní stíhání," řekl mjr. Bc. Radek Hraško, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, sedmnáctiletý mladík z Velkého Meziříčí byl obviněn ze spáchání provinění poškození cizí věci. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Při dopadení mladistvého sehrála důležitou roli výborná spolupráce policie s městskou policií. „V polovině ledna Městská policie Velké Meziříčí ve spolupráci s Policií ČR, obvodního oddělení Velké Meziříčí se významným způsobem podílela na odhalení pachatele sprejerství, kdy na základě poznatků od občanů a kamerových záznamu ztotožnila podezřelou osobu, čímž významně pomohla Policii ČR při odhalení pachatele," uvedl vedoucí městské policie Jan Klikar.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.