Budou stát za humny větrné elektrárny?

větrnáVe středu 20. března se ve fotbalovém a tenisovém areálu v Osové Bítýšce sejdou občané, aby se zúčastnili představení záměru výstavby větrných elektráren v severovýchodním cípu katastru obce. Setkání začíná o půl šesté večer.


Kraj Vysočina se historicky větrným elektrárnám na svém území celkem přirozeně bránil. Ovšem vnější tlak je velký. V úterý rada Kraje Vysočina projednala očekávanou revizi Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina (SOKR). „Tento dokument souhrnně identifikuje cenné projevy krajiny, navrhuje jejich ochranu. Revize je zaměřena na umístění větrných elektráren, ale i obdobně dominantních staveb, které se v prostoru mohou vyskytovat, resp. na vyjasnění jevů, které jsou s nimi kolizní. Jsou to zejména krajinné předěly a kulturněhistorické a přírodní dominanty. Revize důsledně prověřila a zásadně doplnila tyto jevy a hierarchizovala je, dala jim určitou kategorii důležitosti. K bodovým jevům stanovila ochranné zóny a tyto zóny proložila skutečnou viditelností těchto dominant. Stále se jedná jen o vodítko, protože lokalizace větrné elektrárny není předem známa. Nyní je však zřejmé, které dominanty je nutné chránit a z jakých vzdáleností a směrů je můžeme vidět," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.

Aktualizace nestanovuje přímo, kde je nebo není možné větrné elektrárny umístit. Aktualizace má stručnou textovou část, interaktivní mapu a tabulku s výčtem uvedených celkem 556 bodových dominant různého významu, 53 krajinných předělů a 41 charakteristických siluet sídel. „Mezi významné krajinné dominanty změněné v aktualizaci Strategie patří například masiv Javořice, Čeřínku nebo Melechova, z dlouhé řady kulturněhistorických dominant můžeme jmenovat hrad a město Lipnici nad Sázavou, zámek v Náměšti nad Oslavou nebo kostel sv. Víta v Havlíčkově Borové," pokračuje Pavel Hájek. Dále bylo identifikováno celkem 350 maloplošných území zachovalého krajinného rázu a historického členění krajiny. Ty jsou podle informací Pavla Hájka charakteristické zachovalou strukturou polních cest včetně alejí, mezí, údolím řek a potoků, parky nebo historickými sídly nebo usedlostmi.

U bodových dominant byla stanovena skutečná viditelnost ve vzdálenosti 5 nebo 10 km, u liniových předělů je pak stanoveno pro stejné vzdálenosti jejich orientační ochranné pásmo, které ale vždy musí být posouzeno dle konkrétních záměrů, území historického členění krajiny ochranné pásmo nemají.

Aktualizaci projedná zastupitelstva kraje 26. března 2024.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.