Lidé si připomněli 79. výročí Velkomeziříčské tragédie

P1870066 copyV krásném májovém podvečeru 10. května se občané Velkého Meziříčí sešli u památníku padlých na hřibitově na Karlově, aby si připomněli události konce druhé světové války v našem městě.


Zástupci města, starosta Alexandros Kaminaras a místostarosta Martin Kaman, a po nich i další pozvaní hosté nejprve položili věnce u památníku. Poté zazněly projevy. Promluvil starosta města Alexandros Kaminaras. Následovala báseň v podání studentky velkomeziříčského gymnázia Ráchel Žejškové. Následně pronesli projevy senátor Josef Klement a hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Za pozůstalé promluvila Jitka Rousová. Pietní akt byl ukončen minutou ticha a státní hymnou České republiky.

Projev starosty města Velké Meziříčí Alexandrose Kaminarase

„Vážený pane senátore, vážený pane hejtmane, vážení páni radní Kraje Vysočina, pane místostarosto, radní města, zastupitelé, kolegové, vážení hosté, milí sousedé, každým rokem se v první polovině května schází lidé po celé České republice, aby společně uctili památku obětí druhé světové války. Nejinak je tomu zde, u nás, ve Velkém Meziříčí, kde se hrůzné události několika květnových dnů roku 1945 proměnily v to, čemu dnes říkáme „Velkomeziříčská tragédie." Důsledky těchto události jsou stále viditelné skrz bolest celých generací pozůstalých.
Dnes mám tu čest k vám z tohoto místa promlouvat již popáté a je to, bohužel, potřetí, kdy o válce nebudu hovořit pouze v minulém čase. Brutální Putinovo jednání, které rozpoutalo válku na Ukrajině, totiž stále probíhá. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, a zpráv několika předních světových deníků, počet civilních obětí již na konci loňského roku překročil hranici 10 tisíc, počet zemřelých vojáků se v součtu blíží hranici 200 tisíc. Škody na majetku dávno překročily částku 100 miliard amerických dolarů, mnoho ukrajinských měst bylo kompletně srovnáno se zemí a přes 8 milionů lidí ze země uprchlo. Při tom všem se zdá, že je konec této největší bojové operace v Evropě od skončení druhé světové války stále v nedohlednu. Přítomnost konfliktu začínáme přehlížet, zlehčovat, podléháme přirozené tendenci si zvyknout, tolerovat. To je špatně. Válku tolerovat nesmíme!

Vyjadřuji přesvědčení, že je třeba o to důrazněji a vytrvaleji každodenně páchané neomluvitelné zločiny proti míru hlasitě odsuzovat a jejich strůjce pojmenovávat. Jsem velmi rád, že mezi sebou dnes máme několik vrcholových politiků z našeho regionu, o kterých vím, že v těchto snahách vytrvalí jsou a vnímám, že jsou za to někdy nejenom oni, ale i jejich kolegové paradoxně kritizování, protože se v dnešním dezinformačním světě s podobou pravdy obchoduje.

Chci Vás, vážení kolegové, ve vašem úsilí podpořit a děkuji vám za ně. Chci vás zároveň požádat, abyste v něm vytrvali i nadále. Je to moc důležité a především – je v zájmu nás všech, aby to bylo úsilí naše společné. Znovu zde zopakuji, že skutečná síla válečných aktérů přímých i nepřímých se neměří na množství vojáků, peněz a zbraní, ale na velikost morálního kapitálu. To je naděje pro všechny, kteří statečně čelí zlu.
Při Velkomeziříčské tragédii se v průběhu desítek hodin změnil několika stovkám lidí svět, když při samém konci války přišli o své blízké. Fakt, že se i po 79 letech od této události a od konce II. světové války scházíme při pietním aktu dokazuje, jak ohromnou a bolestivou setrvačnost důsledky hrůzných válečných činů mají. Je to naše místní zkušenost, kterou budou sdílet i generace potomků obětí války nynější.

Nezapomínejme proto, že v době boje jsou zásadní svornost a společný postup proti nepříteli bez ohledu na rozdílné stranické zájmy. Připomínejme, jak důležité je nepolevovat v solidárním jednání a boji proti zlu až do úplného konce. Předcházejme tragickým osudům dalších lidí."

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.