Meteorologové varují: Silný vítr zasáhne i Vysočinu

forest-1039405 1920Český hydrometeorologický ústav varuje před silným větrem, který zasáhne dnes v noci i Vysočinu. Dosahovat může rychlosti 70 až 90 km za hodinu.


Varování před silným větrem platí od dnešní třiadvacáté hodiny do páteční osmé hodiny ranní, a to pro kraje Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Vysočina, Olomoucký a Moravskoslezský.

Podle meteorologů v čerstvém západním proudění přejde v noci na pátek a v pátek ráno přes naše území frontální vlna a v jejím týlu k nám začne proudit chladný vzduch od severozápadu.

„V noci ze čtvrtka 19. 11. na pátek 20. 11. bude na našem území od západu přechodně zesilovat vítr. Nárazy větru budou na frontě dosahovat rychlosti 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na hřebenech hor místy kolem 30 m/s (110 km/h). Na severu Čech a na jihovýchodě Moravy bude vítr slabší," informuje Jan Šrámek z centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Vítr může způsobit lámání větví, ojediněle i pád stromů, je vhodné odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit stavební jeřáby apod. Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.