Město získalo strategický pozemek

Farska zahradaMěsto s farností směnilo dům vedle špitálku za farskou zahradu a pozemek u skládky. Směnu schválili zastupitelé v úterý 21. května.

Pozemek zvaný farská zahrada je pro město Velké Meziříčí důležitý kvůli lepšímu zpřístupnění areálu Svit a jeho urbanistickému propojení s okolím. „Pozemek nám může významně posloužit v rámci pěšího i dopravního propojení Třebíčské ulice s lokalitou Svit. Zároveň dojde k majetkoprávnímu scelení celého areálu,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras.

Město právě vyhlašuje otevřenou urbanistickou soutěž na pořízení územní studie zmiňovaného brownfieldu. „Studie poslouží jako komplexní plán pro budoucí rozvoj areálu Svit, který může významně posílit centrum Velkého Meziříčí,“ dodal starosta. Spolu s farskou zahradou město dostalo i pozemek pod správní budovou při skládce odpadů.

Komenskeho copyŘímskokatolická farnost Velké Meziříčí směnou získala od města dům na Komenského ulici číslo popisné 123 vedle špitálního kostela sv. Kříže, který již dlouhodobě využívá k výchovným, vzdělávacím a kulturním aktivitám. Dům, jenž historicky církvi spolu s kostelem patřil, zkonfiskoval komunistický režim. Nyní se vrací do jejího vlastnictví a farnost jej hodlá využít k aktivitám zaměřeným na výchovu dětí a mládeže i na podporu rodin s dětmi, pro dětskou skupinu a pro skauty. Plánuje proto jeho opravu, úpravy v interiéru i snížení energetické náročnosti.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.