Velké Meziříčí spustilo nový web včetně klikacího rozpočtu

uvod webuMěsto dnes spustilo nový web na adrese www.velkemezirici.cz. Je přehledný, najdete na něm aplikaci pro stavebníky, klikací rozpočet, elektronickou úřední desku, čerstvé aktuality z města a další užitečné informace.

Nový web města je výsledkem dokončení projektu Konsolidace IT a zavedení nových služeb TC v území ORP Velké Meziříčí za 5,9 milionu korun. Pětaosmdesát procent této částky tvoří dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Za tyto peníze jsme pořídili a vylepšili spoustu užitečných věcí pro snadnější komunikaci občanů s radnicí. Na novém webu máme Portál občana s klikacím rozpočtem, úřední deskou, územním plánováním, dále portál podnikatele, turisty a další. Součástí je i změna vzhledu – chtěli jsme, aby web města byl moderní, čistý elegantní. Je propojen s naším novým společensko-informačním portálem Velkomeziricsko.cz,“ popsal starosta Radovan Necid to zásadní, co přináší nový městský web.

„Web je poháněný novou verzí redakčního systému, je plně integrovaný s dalšími elektronickými službami a zpravodajskými zdroji, především s portálem Velkomeziricsko.cz, který jej zásobuje aktualitami. Díky tomu je web města živý, což je dobře. Samozřejmě, že je také plně responsivní, tedy optimalizovaný i pro chytré telefony, tablety atd.,“ doplnil jej Aleš Janoušek z firmy Xart, která je tvůrcem webu.

Jaroslav Dvořák z firmy AutoCont CZ, generálního dodavatele řešení projektu, k tomu podotkl: „IT se nekupuje, ale buduje, takže nové řešení, které město dnes má, je prostředkem k tomu, aby na něm mohlo dál stavět a rozvíjet je.“ Jeho slova v podstatě potvrdil i vedoucí správního odboru městského úřadu Josef Švec, když vysvětlil veškeré souvislosti a další návaznosti na projekt. „Z celkové finanční částky za projekt velkou část tvoří to, co uživatelé na první pohled nevidí. Pořizovali jsme nový hardware, včetně dieselagregátu, který je nutný při výpadku elektřiny. Přes infrastrukturu města je totiž napojena například i policie, úřad práce, příspěvkové organizace města, ale třeba také dynamické váhy na kamiony atd.,“ doplnil Švec.

„Za posledních pět let se věnujeme hodně elektronizaci městského úřadu, tedy elektronizaci veřejné správy. Zavedli jsme chat se starostou, knihu přání a stížností, digitalizovali kroniky města, zařídili online přenos ze zastupitelstva města, e-shop, Youtube kanál atd. Za veškeré toto snažení jsme získali cenu ministerstva vnitra Parádní web. Ale tímto nekončíme a snažíme se dál vylepšovat přístup občanů k informacím. Neboť veřejná správa má být opravdu veřejná,“ uzavřel starosta.

S novou doménou města www.velkemezirici.cz asi rok poběží současně i ta stará www.mestovm.cz.

Martina Strnadová

 

Co najdete na novém městském webu

Portál občana

Jeho klíčovou novinkou je klikací rozpočet. Obyvatelé města v něm najdou radniční účetnictví online, v přímém přenosu.

Další nový prvek uvítají především stavebníci. Jde o aplikaci vyjadřování se k průběhům sítí. Tato služba v sobě zahrnuje hromadné generování elektronických žádostí o vyjádření k existenci sítí technické infrastruktury a jejich automatické odesílání správcům těchto sítí. Služba je zavedená pro všechny občany sedmapadesáti obcí ORP Velké Meziříčí.

Novinkou je také elektronická úřední deska. Všechny informace budou v jednotné podobě publikovány na portálu občana a současně prostřednictvím nově zřízeného panelu elektronické úřední desky 24 hodin denně přístupné v centrální části náměstí.

Zpravodajství

Titulní strana nového webu má integrované zpravodajství z městského společensko-informačního portálu Velkomeziricsko.cz. To znamená, že návštěvník webu ihned získá nejnovější zprávy z města a okolí, najdete v něm kalendář akcí se společenských, sportovních, kulturních a turistických akcí ve městě. Stejně tak je Velkomeziříčsko dostupné i na úřední desce na náměstí.

Geografický portál

Geografický portál mohou využívat nejen starostové obcí v území obce s rozšířenou působností Velké Meziříčí, ale do publikované části může nahlížet i veřejnost. Budou zde například dostupné všechny analytické podklady celého území ORP Velké Meziříčí nebo územní plány obcí a další tematické mapové projekty celého území.

Další témata zahrnutá v projektu

Zvýšení kybernetické bezpečnosti provozované infrastruktury – zajištění ochrany všech provozovaných zařízení koncových bodů městského úřadu a jednotný systém jejich správy.

Elektronizace agend, které zajišťuje městský úřad v rámci výkonu veřejné správy. Převážně jde o agendy, které byly novou legislativou na obce delegovány, a současně je zajištěno jejich propojení se základními registry.

Rozšíření výpočetní technické infrastruktury technologického zázemí města, související s vzrůstajícími požadavky nově pořizovaných programů na výpočetní výkon.

otisk webu full size

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.