Váhy kamionů běží ode dneška naostro

dynamicke vahyDynamické vysokorychlostní vážení nákladních vozidel u Velkého Meziříčí je ode dneška spuštěno naostro. Za přetížená auta budou padat sankce.

Dnešním dnem počínaje budou dopravci, kteří na silnici II/602 pošlou nákladní vozidlo kategorií N2 a N3 s přípojnými vozidly kategorie O2, O3 a O4 přetížené, sankcionováni. Zařízení pro dynamické vysokorychlostní vážení, které je instalováno za Jestřábcem, má totiž primárně chránit silnici před poškozováním nadměrně naloženými auty.

K převážení auta stačí piosenzory, tenké proužky natažené přes jízdní pruh. Systém na základě naměřených údajů zjistí celkovou váhu vozu i jednotlivých náprav. Kamera na rampě nad silnicí pak zachytí registrační značku vozidla. V případě podezření na přetížení vozidla zašle systém data na úřad, kde budou denně zpracovávána. A potvrdí-li se, že vozidlo bylo přetížené, odbor dopravy zahájí s jeho provozovatelem a řidičem správní řízení.

„Provozovatel vozidla zaplatí za každou započatou tunu nad limit sedm tisíc korun, k tomu šest tisíc paušální poplatek za vážení a tisíc korun náklady správního řízení,“ uvedl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství městského úřadu Jiří Pospíchal. Pokutě neunikne ani řidič. „V případě řidiče správní orgán výši pokuty řeší případ od případu dle konkrétních okolností případu, ale podstatné je, že k tomu navíc obdrží 3 body v bodovém systému,“ dodal Pospíchal. Tyto sankce jsou platné do konce roku. Od prvního ledna dojde ke změně. Odpadnou náklady vážení (6 tisíc Kč), ale provozovatel zaplatí 5.000 korun v případě překročení limitu do pěti set kilogramů. Pokud to bude nad 500 kg, sankce je 9.000 Kč za každou započatou tunu a k tomu 1.000 Kč za správní řízení. Řidiči budou pokutováni stejně, ale už nedostanou tři body.

Dynamické váhy dosud fungovaly zhruba měsíc ve zkušebním provozu. Přetížených aut zachytily několik kusů denně. Týká se to zejména mixů s betonem, nákladních aut s pískem, štěrkem, dřevem, ale třeba i zásobování, prostě většinou místních dopravců.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.