Od ledna zaplatíme opět víc za vodu

water-321847 1280Voda bude od 1. ledna 2016 stát 92,60 Kč za kubík. To je zdražení o tři procenta, přesně o dvě koruny a sedmdesát haléřů.

 

 

 

tabulka Stránka 1Cenu vody pro vodné a stočné schválilo předsednictvo Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko dle analýzy vnějších vlivů provozních nákladů stanovených Vodárenskou akciovou společností. Na vývoj ceny působí příjem dotací z Evropské unie na akce realizované Svazkem.

Aktuální skladbu vodného a stočného tak tvoří odvody státu (25,7 %), což jsou hlavně poplatky za odběr surové a podzemní vody, za vypouštěné odpadní vody apod. Dále nájemné (31,8 %) zahrnující náklady na rekonstrukce a obnovu majetku vodovodů a kanalizací, náklady na provoz a údržbu infrastruktury (17,0 %) a náklady provozovatele v celé kalkulaci (23,8 %). Průměrná míra zisku Svazku v ceně vodného a stočného tak činí 1,7 %, což je 1,53 Kč za kubík.

graf Stránka 2

-red-

 

 

 

pdfKalkulace_ceny_vody.pdf

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.