Velkomeziříčští třídí odpad nejlépe

ImageObyvatelé Velkého Meziříčí a místních částí třídí odpad nejlépe ze všech měst Vysočiny nad deset tisíc obyvatel. Získali první místo v soutěži, která posuzuje množství vytříděného odpadu, kvalitu sběrné sítě a efektivitu sběru. Spolu s oceněním získali čtyřicet pět tisíc korun, které použijí na další zlepšení odpadového hospodářství města.


Ocenění za sběr odpadu převzal místostarosta města Josef Komínek v želivském klášteře minulý týden. „Vedle vítězství v hlavní soutěži jsme vyhráli i v doplňkové, tedy ve sběru elektroodpadu. Za ni jsme dostali dalších dvacet tisíc korun," uvedl Josef Komínek a dodal: „Děkujeme obyvatelům města za to, že tak dobře třídí odpad." Velkomeziříčští vytřídili 48,1 kg odpadu na jednoho obyvatele za rok, přičemž v ČR je průměrná výtěžnost 40,5 kg.

Samozřejmě, bez lidí, kteří se chovají zodpovědně a ekologicky, by to nešlo. Vedle toho i město dělá vše pro to, aby lidem třídění co nejvíce usnadnilo. Ve Velkém Meziříčí je 120 sběrných míst a v místních částech dalších deset. Stanoviště jsou snadno dostupná. „Celorepublikově je docházková vzdálenost zhruba 100 metrů ke kontejnerům, u nás to může být 50–70 metrů, podle lokality," informuje Zdislava Fialková z odpadového hospodářství radnice a připomíná: „Dobrému výsledku určitě pomohly i sady tašek na tříděný odpad, které si lidé od loňska mohli a stále ještě mohou zdarma vyzvedávat na odboru životního prostředí městského úřadu."

Martina Strnadová

 

_________________________________________

Soutěž My třídíme nejlépe 2015 – Kraj Vysočina

Podkladem pro hodnocení byla data ze čtvrtletních výkazů zasílaných obcemi do společnosti EKO-KOM za čtvrté čtvrtletí roku 2014 a první tři čtvrtletí roku 2015. Doplňkové soutěže byly vztaženy ke zpětnému odběru elektrozařízení a vychází z dat společností ASEKOL a ELEKTROWIN.

Vítězové hlavní soutěže dle velikostních kategorií obcí:

počet obyvatel

do 500 obyv.

501 do 2 000 obyv.

2 001 do 10 000 obyv.

nad 10 000 obyvatel

1. místo

Lány

Sněžné

Ždírec n. Doubravou

Velké Meziříčí

 

Vítězové doplňkové soutěže Asekolu:

1. místo

Trnava

Tři Studně

Pacov

 

Vítězové doplňkové soutěže Elektrowinu:

1. místo

Tři Studně

Pacov

Velké Meziříčí

 

Eva Navrátilová, odbor životního prostředí a zemědělství KrÚ Kraje Vysočina

_______________________________

I do budoucna je stále co zlepšovat

20151002 070951Ještě pořád se najdou občané, kteří vyhodí směsný odpad nejčastěji do nádoby na bioodpad nebo na plasty, čímž znehodnotí již vytříděný obsah.

Objemný odpad nebo vysloužilé elektrospotřebiče nepatří vedle kontejnerů. Malé elektrospotřebiče se vhazují do červené nádoby na vybraných stanovištích po městě, ty větší je nutné odvézt na sběrný dvůr.

Pro zvýšení efektivity sběru, je třeba plastovou lahev sešlápnout, krabici ať už od bot nebo televizoru roztrhat na menší dílky a teprve pak vhodit do nádoby na odpad. Tak se do ní vydá až 4x více vytříděného odpadu a jejich svoz bude efektivnější.

Zdislava Fialková, odbor životního prostředí MěÚ

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.