Lidé si pošmákli na jedenácti guláších

DSC 2925Srnčí, daňčí, jelení s mufloním, hovězí nebo dokonce kachní guláše v sobotní den provoněly doslova celý Uhřínov. Za kulturním domem proběhl již pátý ročník soutěže v jejich vaření na otevřeném ohni. Ten nejchutnější ze všech připravil tým Kotlíků, a to jak podle názoru poroty, tak dle mínění návštěvníků akce.

O nejlepší kotlíkový guláš se v sobotu 6. září utkalo jedenáct družstev z Uhřínova, Hrbova, Velkého Meziříčí či také až z Brna. První místo vybojovali Kotlíci, druhé Chataři, třetí UDH a dále následovaly 4. Kačenka tým, 5. Červení býci, 6. Baliňáci, 7. Los Brňos, 8. Jezinky, 9. Country, 10. Nováčci a 11. Tři kočky.

Soutěžící měli hned od rána co dělat, protože takový správný guláš se vaří několik hodin. „Dneska to jsou tak tři až čtyři hodiny vaření, ale tomu předcházela mnohem delší příprava – naložení 6 kg masa, hovězí kližky z mladého býčka, nakrájení 3 kg cibule, vývar z kostí na podlévání, no vzalo to skoro dva dny,“ popsal Stanislav Dočkal z Velkého Meziříčí, který před pěti lety soutěž vymyslel, první tři ročníky pomáhal obci Uhřínov organizovat, loni poprvé sestavil s Laďou Šimkem a Romanem Lukáškem tým Chatařů a hned spolu vyhráli. Kačenka tým z Hrbova zase vsadil na prsíčka z divoké kachny. „To je nedoceněné maso. Je to pracné, málokomu se dneska chce kachny stahovat či škubat. My jsme na guláš použili tři kila prsíček,“ sdělil Jan Klimeš. Další účastníci zase prozradili, že guláš zahušťovali žitným kváskem, a navíc k němu nabízeli i vlastnoručně upečený, krásně křupavý domácí chleba.

O vítězi rozhodovala porota i hlasování lidí, kteří si ochutnávku užívali a s mističkou chodili od kotlíku ke kotlíku. Ne každý však zvládl okoštovat všech jedenáct dobrot. Guláše je nejlepší zapíjet pivem, a proto v doprovodném programu nechyběla soutěž v pití půllitru na čas nebo limonády ve variantě pro děti.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.