Odlehčovací služba nabízí tři nová lůžka

IMG 2116Odlehčovací služba ve Velkém Meziříčí rozšířila svoji kapacitu. Pro klienty jsou od prvního února připravena k využití další tři lůžka, která včera Sociální služby města zkolaudovaly v Domě s pečovatelskou službou na ulici Zdenky Vorlové. První dvě přitom fungují na Komenského již od září 2014.


„Důvodem rozšíření služby o další lůžka byly signály od pečujících rodin, které si potřebovaly odpočinout, řešit svoje záležitosti a nemohly kvůli péči o svoje nejbližší, často rodiče," říká ředitelka Sociálních služeb města Velké Meziříčí Jana Jurková, jež přitom vychází z analýz v rámci komunitního plánování. Potřebnost služby dokládá i to, že ta stávající je v podstatě téměř stále naplněna. Lidé využívají odlehčovací službu při péči o svého blízkého člena rodiny zejména v případech dovolené, při rekonstrukci domu či bytu nebo v případě, že se do situace, kdy musejí začít o člena rodiny pečovat, dostanou náhle a nejsou na ni připraveni.

„Posláním pobytové odlehčovací služby je poskytnout čas na odpočinek, regeneraci sil pečovateli a současně zajistit kvalitní a bezpečnou péči a podporu osobě, o niž je pečováno," vysvětluje Jana Jurková smysl a dodává, že odlehčovací služba se od pečovatelské liší vlastně jen tím, že ji lze poskytnout pouze na přechodnou dobu, nejdéle na půl roku. A to nejen seniorům, ale osobám od 18 let se zdravotním postižením zejména z Velkého Meziříčí a blízkého okolí, ale v případě potřeby a volného místa i odjinud.

Lze využít i sociálně aktivizační službu

Lidé, kteří jsou zrovna přijati k odlehčovací službě, mohou podle zájmu využívat třeba i sociálně-aktivizační službu. „Trénujeme paměť, cvičíme na židlích, předčítáme články z tisku," vyjmenovává aktivity sociální pracovnice Dana Pospíšilová a dodává, že v rámci této služby se lidé dostanou i na akce a výlety, například do nového centra v Balinách. „Byli jsme tam na sezonních akcích o zpracování brambor, moštování, tvořili jsme dožínkový věnec, vyráběli jednoduché pokrmy z bylinek. Lidem se to líbilo," uzavírá Dana Pospíšilová. Na tyto výlety se mohou přihlásit zájemci z DPS ale i zvenčí, po předchozí domluvě.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.