Velké Meziříčí chce spolu s dalšími zlepšit dopravu v kraji, tedy i dostavbu obchvatu

DSC 1308Města i firmy v regionu Vysočiny chtějí zlepšit dopravu a přístup k dálnici. Potvrdily to Memorandem o spolupráci při řešení dopravní obslužnosti a využití dopravní infrastruktury po silnici II/360.


V Třebíči na radnici se ve středu 13. ledna sešli zástupci čtyř měst, včetně Velkého Meziříčí, dvanácti obcí a osmi sdružení a společností k podpisu memoranda, a tím k prosazování společného zájmu a cíle. Tím je dostavba severojižní propojení Kraje Vysočina od hraničního přechodu Česko – Rakousko až k dálnici D 1 po silnici II/360. „Tato spolupráce má za účel vyvinout dostatečný tlak na vlastníka komunikace, Kraj Vysočina, aby s potřebnými úpravami počítal a bral je vážně. Aby se komunikace dostala do konkrétních plánů kraje. Tím dostaneme my, zástupci obcí, měst a zaměstnavatelů v regionu jasný signál, že můžeme začít plánovat, řešit vlastnické vztahy," uvedl místostarosta Třebíče Pavel Pacal, který je iniciátorem memoranda.

DSC 1291„Pro Velkomeziříčské je v této souvislosti důležité dokončení čtvrté části obchvatu Velkého Meziříčí od Třebíče k exitu D 1 VM východ, který odstraní dopravu mířící z Třebíče na dálnici a naopak. To by přineslo řidičům komfort, rychlejší dojezd do Třebíče a ulevilo dopravě v centru Velkého Meziříčí," řekl k tomu starosta Radovan Necid. Město se nyní jistým způsobem vypořádalo s tranzitní kamionovou dopravou a čtvrtá část obchvatu by z města dostala i ta nákladní vozidla, která se nyní ve směru na Třebíč šplhají do kopce ulicí K Novému nádraží. „Rekonstrukce silnice II/360 od hranic až po Velké Meziříčí je stavbou ve veřejném zájmu. Je potřeba jednat, dokud je možnost čerpat na stavbu peníze z IROPu," zdůraznil Necid a připomněl, že akce je zahrnuta i v zásadách územního rozvoje Kraje Vysočina.

Území s komfortním a bezpečným dopravním propojením od rakouských hranic až k dálnici D 1 bude atraktivnější pro nové investory i zaměstnavatele. „Nechceme, aby podpis memoranda byl jenom kusem papíru. Naším a také veřejným zájmem je, aby si kraj uvědomil vážnost a důležitost, kterou pro nás všechny zkvalitnění této komunikace znamená a zařadil to mezi svoje priority," připomněl Pacal.

Martina Strnadová

 

Memorandum podepsali starostové následujících měst a obcí a zástupci společností:

Města Třebíč, Moravské Budějovice, Velké Meziříčí, Jaroměřice nad Rokytnou, obce Výčapy, Petrůvky, Střítež, Trnava, Rudíkov, Hodov, Vlčatín, Oslavička, Oslavice, Blatnice, Bohušice, Lukov, Okresní hospodářská komora Třebíč, Energetické Třebíčsko, EKOREGION 5, společnosti ČEZ, a. s., Mann + Hummel (CZ), s.r.o., Mann + Hummel Service, s.r.o, Huhtamaki Česká republika, a.s., Fraenkische CZ, s.r.o.

Zúčastnění navrhují v memorandu, aby se návrh rekonstrukce silnice II/360 skládal zejména z těchto částí:

1) II/360 obchvat Jaroměřice nad Rokytnou
2) II/360 Štěpánovice – Výčapy
3) II/360 Výčapy – Slavice
4) II/360 úprava křižovatky na Petrůvky
5) II/360 Slavice – Střítež
6) II/360 Střítež – Třebíč
7) II/360 obchvat Třebíč, Pocoucov
8) II/360 Pocoucov – Trnava
9) II/360 Trnava – Rudíkov
10) II/360 Rudíkov (vč. rozšíření obchvatu a úpravy křižovatky místní účelové komunikace u hřbitova se silnicí II/360) – Oslavička
11) II/360 obchvat Velké Meziříčí – východ
12) Moravské Budějovice, úprava ulice Jaroměřická
13) Obchvat Moravských Budějovic s dalším napojením na město Jemnice

Zdroj: Město Třebíč

 

Jaké je stanovisko náměstka hejtmana Kraje Vysočina Libora Joukla k podpisu memoranda k silnici II/360 si můžete přečíst zde.

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.