Zemřel spisovatel Vladimír Binar, rodák z Velkého Meziříčí

Vladimír BinarVelkomeziříčský rodák Vladimír Binar, český básník, prozaik, překladatel a literární vědec, zemřel 13. ledna v Praze ve věku 74 let. Psal mimo jiné i o Jakubu Demlovi.


Vystudoval bohemistiku a filozofii na Univerzitě Karlově v Praze, kde poté několik let učil. Za normalizace však z politických důvodů nesměl, živil se tedy jako překladatel. Ke svému povolání se vrátil až po roce 1989.

Psal poezii (Hlava žáru) i prózu (Playback, Emigrantský snář). Za povídkový triptych Číňanova pěna obdržel v roce 2012 od Nadace Charty 77 prestižní Cenu Jaroslava Seiferta a stal se i historicky prvním laureátem Ceny Česká kniha.

Jednou ze svých knih se Vladimír Binar vrátil do svého rodného kraje, neboť ji věnoval Jakubu Demlovi. Jmenuje se Čin a slovo. „Kniha je souborem mých prací věnovaných Jakubu Demlovi, které vznikaly v letech 1968–2008," říká o ní sám autor. Obsahuje různorodé texty – monografickou studii, články, přednášky, studie, komentáře apod. – kterými chtěl čtenáři podat základní obraz dramatického i tragického dění Demlova života, včetně jeho díla.

Připravila Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.