Křižovatka u Oslavice je mezi nejnebezpečnějšími místy na Vysočině

Opatření navržená konferencí v roce 2014Napojení ulice Poříčí na ulici Vrchoveckou a křižovatka obchvatu města s ulicí Třebíčskou (u Oslavice) ve Velkém Meziříčí patří mezi deset nejrizikovějších dopravních míst na Vysočině. Vyplynulo to z jednání třetího ročníku konference Dopravní snídaně s BESIPem.

Zároveň takto konference označila napojení ulice Poříčí za místo, které není nijak řešené. "Město Velké Meziříčí by bylo rádo, pokud by se toto místo ve spolupráci města a kraje podařilo upravit. Most je sice poměrně starý, ovšem jeho statika je dobrá. Betonové zábradlí, které je kritickým místem, bohužel tvoří nosnou konstrukci mostu. Jediným řešením se tedy jeví úplná přestavba mostu," řekl na konferenci starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid a zdůraznil, že most je ve vlastnictví kraje a proto město nemá na úpravu křižovatky přímý vliv.

Jaká opatření navrhla konference Dopravní snídaně v roce 2014:
• Prověření dalších možností výjezdu z ulice Poříčí přes ul. Bezděkov
• Zjednosměrnění a propojení s ul. Moráňská s prvky zklidnění
• Přestavba napojení

Podobná situace je i na křižovatce obchvatu s Třebíčskou ulicí ovšem s tím, že konference zde konstatovala, že jde o místo, které se průběžně řeší. Ani v tomto případě se nejedná o městskou silnici. V roce 2015 se zde stalo šest nehod, jejichž následkem bylo jedno těžké a tři lehká zranění.

Město Velké Meziříčí zadalo a zaplatilo zpracování studie této křižovatky. Studie navrhla úpravu dopravního značení, kterou potvrdil i krajský expertní posudek. Podle vyjádření kraje by nové značení mělo na této křižovatce být už na jaře. „Nové dopravní značení v křižovatce bude doplněno, možná i včetně takzvaných balisetů. Dojde k tomu na jaře příštího roku, jakmile to dovolí klimatické podmínky," slíbila krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Jaká opatření navrhla konference Dopravní snídaně v roce 2014:
• Vybudování směrových ostrůvků na výjezdech vedlejších větví pro určení rozhraní
• Doplnění zvýrazňujících prvků na větvích před křižovatkou
• Zvážení vybudování okružní křižovatky s ohledem na frekvenci odbočujících vozidel z hlavní komunikace a projíždějících ve směru vedlejších větví

Konference Dopravní snídaně s BESIPEM je série pravidelných společenských setkání odborníků na dopravní infrastrukturu, dopravní inženýrství a bezpečnost dopravy s vlastníky komunikací a samosprávami. Dopravní snídaně se uskutečňují v jednotlivých krajských městech jednou ročně. Třetí ročník na Vysočině proběhl v prosinci 2015 v Jihlavě.

Mimo jiné se věnoval deseti nejrizikovějším místům v kraji a způsobu, jakým se na nich dopravně-bezpečnostní situace změnila od konání minulé konference v roce 2014.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.