Dlužníků bydlících v městských bytech výrazně ubylo

money-660241 1920Dluh za nájemné v městských bytech se pozvolna snižuje. Pohledávka za rok 2015 je o čtyři sta tisíc korun menší než v roce 2012.


Začátkem roku 2016 dlužili nájemci městských bytů Velkému Meziříčí 1,488 mil. korun, v roce 2014 1,553 mil. korun a v roce 2012 1,885 mil. korun. Za poslední roky se tedy dlužná částka snížila o 397 tisíc korun. „Pozitivní na tom je, že nejméně dlužníků máme nyní z řad těch, kteří bydlí. V této kategorii jsme dlužnou částku stáhli nejvíce. Jednoduše řečeno: kdo neplatí, nebydlí," říká Magdaléna Kašparová, vedoucí odboru správy majetku a bytů velkomeziříčské radnice. Stávající nájemci dluží městu 109 tisíc korun. Další dva, v jejichž případě již probíhá soudní či exekuční řízení na vyklizení bytu, mají dluh vůči městu ve výši 215 tisíc korun. Nejvyšší částka je zapsána u těch, kteří již v městském bytě nebydlí, a to 1,164 mil. korun. Z nich někteří svůj dluh postupně splácejí, i když ne všichni. „S každým, kdo se dostane do finančních problémů, se snažíme najít řešení, dojednat splátkový kalendář, změnit příjemce sociálních dávek apod., abychom navyšování dluhu předešli," podotýká M. Kašparová.

Pohledávky plynoucí z nájmu nebytových prostor činily k 31. 12. 2015 málo přes 136 tisíc Kč, z toho přes osm tisíc dluží nájemce bývalý a 128 tisíc korun nájemce, na kterého je podána žaloba na vyklizení.

Všechny městské byty jsou nyní obsazené

Město v současné době eviduje 88 žádostí o byt. Avšak z celkového počtu zhruba pěti set dvaceti městských bytů aktuálně není ani jeden volný. „Lidé městské byty téměř neopouštějí. Zatímco v roce 2013 jsme obsadili asi čtyřicet bytů, loni to bylo jen 14," informuje M. Kašparová a dodává, že přednostně se dostanou na řadu ti, kteří se stěhují z bytů na prodej.

Zastupitelstvo města v roce 2014 odsouhlasilo prodej dvaceti bytů. Prodáno jich je dvanáct. Byty, které si nekoupili stávající nájemci, byly prodány ve veřejné soutěži. Další soutěž vypsaná na byty v ulici Podhradí a U Světlé končí v pondělí 25. ledna.

Zájem je i o výměnu bytu, nejčastěji menší za větší

Dvacet šest stávajících nájemců chce svůj byt vyměnit. Většina (18) je těch, kteří mají malý byt a chtějí větší. O výměnu naopak žádá pět zájemců a zbytek má jiný důvod. Například bydlí v patře a chtěli by byt v přízemí či s výtahem.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.