Hrbov a Svařenov má zázemí pro sportovní i kulturní akce

hrbov svarenov sport.arealMístní část Hrbov a Svařenov se pyšní novým zázemím na víceúčelovém hřišti. Sportovnímu areálu tak již chybí jenom dokončení dětského hřiště, které je v plánu letos.

Hrbovští a Svařenovští loni nejvíce investovali do stavby domku na víceúčelovém hřišti, jež bylo postaveno v roce 2013. Je v něm sociální zařízení, společenská místnost a kuchyňka, u něj venkovní terasa a garáž pro uskladnění sekačky na údržbu areálu a další. „Dokončili jsme ho svépomocí a celkem to stálo na 1,7 milionu korun,“ informuje předseda komise pro místní správu Vladimír Sedláček. Kolem je zpevněná plocha v zámkové dlažbě za dalších 70 tisíc korun. Hned vedle je rozestavěné dětské hřiště, jež zatím stálo asi 230 tisíc korun. Děti mají k dispozici domek se skluzavkou, koníky, houpačky. Pod dětskými prvky je místo obvyklého kačírku gumový pružný povrch. „Letos tam doplníme ještě kolotoč,“ podotýká V. Sedláček. V plánu je i jeden sportovní prvek pro dospělé – stepper. Sportovnímu areálu tak nechybí nic podstatného. „Kdekdo nám jej závidí,“ shodují se členové komise.

Hrbov Svarenov komiseKompletní opravou v uplynulých dvou letech prošel i kulturní dům v Hrbově. Jen za loňský rok to stálo asi 180.000 Kč. Některé práce přitom opět proběhly svépomocí. Kamna na tuhá paliva v sále nahradilo sálavé plynové topení, přibyla nová kuchyňská linka, nádobí a další vybavení, topidla na toaletách, nové je i pódium, stoly, lavice a obklady nejen na sále, ale i na chodbách. Také hasičská zbrojnice má vyměněná okna a přístřešek.

Z menších akcí, které možná nejsou tolik vidět, lze jmenovat dešťovou kanalizaci v části Hrbova, přípravu veřejného osvětlení k nové výstavbě rodinných domů, nástavbu oplocení u hřiště na malou kopanou a další.

„Chtěli jsme odbahnit a opravit také dva rybníky pod Hrbovem a k Frankovu Zhořci, ale bohužel nám nebyla přiznána dotace,“ podotýká jeden z členů komise Ladislav Drápela. Zato byla s dotací opravena Štěpánkova kaplička, která je součástí naučné stezky Balinským údolím. Nechybí u ní posezení a kamenný stůl. V dubnu tam lidé pořádají pálení čarodějnic. V této souvislosti se však rozmohl jeden nešvar. Totiž, že někteří si zvykli svážet ke kapličce na hromadu krom větví na spálení i další odpad, třeba staré baterie z auta. Komise tak apeluje na lidi, aby jinak upravené okolí kapličky neznečišťovali černou skládkou.

Plány na rok 2016 v Hrbově a Svařenově, stejně jako v dalších místních částech, brzdí nutná příprava projektové dokumentace na výstavbu kanalizace. Z asi dvoumilionového rozpočtu místní částky ukrojí zhruba 230.000 korun. Přitom musí komise počítat i se stálými poplatky za rok přes 800.000 Kč, které jdou na dopravní obslužnost, veřejné osvětlení, zimní údržbu či svoz odpadu a podobně. I tak ale Hrbovští a Svařenovští plánují pořídit lavičky a odpadkové koše ke hřišti i kapličce, vybudování přítokové šachty u hrbovského rybníku a opravu čepu rybníku u Zhoře, úpravu veřejné zeleně včetně prořezávky lipové aleje ke kapličce, montáž veřejného osvětlení, opravy místních cest, další práce na hasičce atd.

V Hrbově zahájí soutěž čtyř místních částí

Společenský život v obou obcích se soustředí hodně do nového sportovního areálu. Probíhají v něm pravidelné nohejbalové turnaje i hasičské soutěže, rozloučení s prázdninami pro děti. V kulturním domě zase bývá dětský karneval, loutkové divadlo, ostatková zábava, jíž předchází masopustní průvod masek. „Na letošek plánujeme zahájit soutěž místních částí Velkého Meziříčí. Je to na podnět místostarosty Josefa Komínka. Měla by to být obdoba velkomeziříčských 4 klíčů,“ dodává V. Sedláček.

Zázemí na víceúčelovém hřišti, tedy nový domek, ale i kulturní dům nebo hasičská zbrojnice jsou přitom občanům místní části k dispozici i k pořádání soukromých akcí a oslav.

Obec má svou vlastní pečeť

Zajímavostí místní části Hrbov a Svařenov jsou obecní kroniky. Zájemcům o historii se podařilo dohledat několik knih a Hrbov jich má nyní celkem sedm. „Za dohledání těchto kronik patří velký dík badatelce Marii Gálové a administrátoru našich  webových stránek (www.hrbov-svarenov.czweb.org) Tomáši Niessnerovi,“ podotýká Vladimír Sedláček.

Nejstarší kronika pochází z konce 19. století (první školní kronika). Hrbov měl dokonce svou vlastní pečeť. Její vyobrazení je dostupné na stránkách Hrbova a Svařenova. Další zajímavost z historie místní části je uložena ve schránce v základové zdi budovy školy z roku 1878, a to zakládací listina školy. „Trápí nás, že škola, kam svého času docházelo přes sedmdesát dětí, je teď v soukromých rukou a chátrá. Nicméně i tak bychom chtěli schránku v jejích základech najít, vyzvednout a podívat se, co všechno obsahuje,“ říká Ladislav Drápela.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.