Na letošní investice má město 37 milionů korun

Kanalizace NovaVelkomeziříčští zastupitelé včera schválili rozdělení přebytku hospodaření města za rok 2015 a z něj více než 37 milionů korun na investice města v roce 2016.

Přebytek hospodaření města za rok 2015 ve výši 64,3 milionu korun byl rozdělen na dvě hlavní části – dosud neprofinancované závazky z loňska (23,1 mil. Kč) a investice (37,1 mil. Kč).

„Na peníze z přebytku jsme čekali, abychom mohli rozjet výběrová řízení na plánované akce co nejdřív a díky tomu co nejvíc ušetřili,“ uvedl starosta Radovan Necid k investičním akcím.

Finanční výbor vznesl požadavek na vytvoření fondu dlouhodobých investic. „Zdrojem by bylo pět milionů korun z neúčelové rezervy,“ uvedla předsedkyně finančního výboru Marie Ripperová. Její protinávrh ale neprošel. Posléze zastupitelé čtrnácti hlasy podpořili původní rozdělení přebytku, vyjma pěti, kteří se zdrželi (1 ČSSD, 2 KDU-ČSL a 2 KSČM).

Nejvíce peněz vezmou opravy povrchů

Největší finanční částku – 15.400.000 Kč – si vyžádají opravy povrchů po právě probíhajících rekonstrukcích kanalizací a vodovodů v ulicích Nad Tratí, Příční, Křižní a Nová. Nad Tratí je navíc potřeba udělat i nový chodník a veřejné osvětlení, což bude dohromady za dalších sedm set tisíc korun.

Také ulice Františkov se letos dočká úprav kompletně celá. Zjara dojde k opravě kanalizace a vodovodu. Poté Kraj Vysočina zahájí rekonstrukci silnice z Velkého Meziříčí až do Petrávče a město se připojí s výstavbou chodníku, parkování a cyklostezky. V plánu investic města je na to vyčleněno pět milionů korun.

Čtyři a půl milionu korun jsou odloženy jako podíl města k investici Kraje Vysočina na výstavbu nového hřiště za gymnáziem. S dalšími částkami v řádu milionů se počítá na demolici bývalého areálu technických služeb na Třebíčské ulici (2.000.000 Kč), na klimatizaci do staré radnice (1.914.000 Kč) a klimatizaci do nového sálu Jupiter clubu (1.600.000 Kč). Z akcí, jež mají stát méně jak milion korun, jmenujme třeba první dílčí etapu prací na novém územním plánu města, výměnu filtrů ve strojovně na koupališti či osvětlení v ulici K Novému světu.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.