Na diskuzi v Mostištích přišlo skoro pět desítek lidí

DSC00045Obyvatelé místní části Mostiště minulý týden diskutovali se starostou Radovanem Necidem v rámci jeho pravidelných setkání s občany. Na jejich dotazy odpovídal i předseda komise pro místní správu Miroslav Mejzlík.

V Mostištích lidé projevili o debatu se starostou mnohem větší zájem, než jaký bývá vidět na setkáních s Velkomeziříčskými. Zaplnili sál kulturního domu. A hned na úvod byla řeč o kanalizaci. V Mostištích je z velké části hotova již od roku 2014, nicméně není to všechno. Je třeba zavést kanalizaci i k nemocnici. Takže místní část do budoucna čekají další nemalé výdaje. Záměrem města je řešit odkanalizování zmiňované oblasti společně s další místní částí Olší nad Oslavou. Díky tomu by bylo možno dosáhnout na dotaci.

Lidé se dál zajímali o dětské hřiště. Zda bude a kdy, ale také jestli by nebylo vhodnější posunout je jinam, dál od silnice. Dozvěděli se, že v plánu je pět nových herních prvků pro děti a hotovy by měly být už do pouti, tedy do 24. dubna. Přesunout hřiště na jiné místo však nelze. Povodí Moravy to nepovolí vzhledem k záplavovému území, na němž se Mostiště rozkládají. V té souvislosti se následně rozvinula debata o možnostech omezení rychlosti aut na některých místech obce. Zrovna například u dětského hřiště, ale třeba i u školy a jinde. Starosta přislíbil návštěvu dopravního inženýra, který situaci posoudí a navrhne nejlepší řešení.

Co se některým nelíbí, je na letošní rok plánovaná nástavba kulturního domu. Ti, kteří bydlí v blízkém sousedství, by ho nejraději přestěhovali jinam. Obtěžuje je totiž hluk při akcích. Jenomže kulturní dům stojí na svém místě již od druhé poloviny minulého století a těžko by dnes místní část hledala prostředky na to, aby jej postavila jinde. Nástavba má zvýšit kapacitu kulturního domu o sto dvacet míst, což by zčásti vyřešilo i problém s ruchem na ulici. Lidé už nebudou muset trávit během akcí část večera venku jenom proto, že se dovnitř nevydají. Navíc nástavba bude odhlučněna, střešní okna budou jenom na straně k řece.

Z dalších témat lze jmenovat rozhlas a problém jeho slyšitelnosti v některých částech Mostišť, či nutnost reklamací některých oprav komunikací po stavbě kanalizace, osvětlení cyklostezky a další opravy silnic a cest. Ředitelka školy také přítomné seznámila s aktuální situací ve škole a školce, s počty tříd a dětí, fungováním školní jídelny a družiny a pozvala zájemce k návštěvě.

Martina Strnadová

DSC00041

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.