Nezaměstnanost je lehce přes šest procent

UPNezaměstnanost ve Velkém Meziříčí v únoru dosáhla 6,3 %, to je shodné číslo s celorepublikovým průměrem. Volných pracovních míst je 161.


Podíl nezaměstnaných uchazečů o práci ve Velkém Meziříčí se oproti lednu snížil z 6,6 na 6,3 procenta. Na Žďársku má nejvyšší nezaměstnanost Nové Město na Moravě (8 %), poté Bystřice nad Pernštejnem (7,6 %), pak je Velké Meziříčí (6,3 %), Velká Bíteš (6,2 %) a Žďár nad Sázavou (5,4 %).

Situace na pracovním trhu v celé České republice odpovídala v uplynulém měsíci běžnému vývoji. Letošní čísla jsou ale mnohem pozitivnější. „V řadě krajů se dostáváme v počtu uchazečů o zaměstnání na úroveň z doby před hospodářskou krizí. Letošní únorová hodnota je nejnižší od roku 2009. Tehdy bylo bez práce necelých 429 tis. lidí. Důvodů je hned několik – mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli a samozřejmě celková hospodářská situace v ČR. S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezónní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky," říká k tomu generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. Nezaměstnanost bude podle ní s největší pravděpodobností i nadále klesat. Už nyní v některých regionech roste poptávka po pracovnících ve stavebnictví, v rámci jarních úklidových prací, v lázeňství či turismu.

Ve Velkém Meziříčí je aktuálně poptávka po hlavním ekonomovi či ekonomce, skladníkovi/skladnici, zvukovém specialistovi, zámečníku a svářeči, řidiči/řidičce autobusu, prodavači/prodavačce potravin, pokladní, recepční a dalších pracovnících.

Aktuální seznam volných pracovních míst evidovaných úřadem práce ve Velkém Meziříčí najdete ZDE.

Připravila: Martina Strnadová

pdfNezaměstnanost_obce_okr._Žďár_n._S._únor_2016.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.