Lidé v dotazníku kladli důraz na řešení dopravy

namesti s vezi 013Velkomeziříčské náměstí lidé navštěvují téměř denně, zpravidla kvůli obchodům, službám a úřadům. Přesto by zde uvítali omezení automobilové dopravy, protože je považují za reprezentační a odpočinkový prostor. Vyplynulo to z výsledků dotazníkové ankety, kterou radnice pořádala před zahájením architektonické soutěže na úpravu centra města.


Během měsíčního sbírání názorů se sešlo celkem 343 vyplněných dotazníků. Čtyři z nich byly ale vyplněny natolik nepřesně, že je nebylo možné vyhodnotit. "Z tohoto počtu jsme 155 dotazníků našli v urnách, umístěných v budovách radnice na náměstí, 184 respondentů využilo vyplnění elektronické verze na městském webu," vypočítal starosta Radovan Necid.

Lidé odpovídali na deset otázek, tři z nich zjišťovaly věk, pohlaví a vztah k městu. Na dotazy odpovídal téměř stejný počet mužů a žen, přesněji mužů bylo 52, žen 48 procent. Většina respondentů, tedy 61 procent z nich byla ve věku od 27 do 59 let. Necelých 19 procent respondentů bylo mladých lidí do 26 let a zhruba stejně seniorů nad 60. Drtivá většina odpovídajících (86 procent) uvedla, že žije ve Velkém Meziříčí nebo jeho místní části.

Z odpovědí vyplývá, že lidé pobývají na náměstí denně, nebo minimálně dvakrát za týden. Tuto možnost totiž uvedlo přes 81 procent účastníků ankety a necelých 19 procent pak odpovídalo, že pouze o víkendu, jednou za měsíc, nebo vůbec.

Nejčastějším důvodem pobytu na náměstí jsou pak nákupy a využívání služeb, dále cesta na úřady a účast na kulturních akcích. Nejméně častým je bydlení, práce a odpočinek.

Lidé se domnívají, že náměstí je bezpečné a čisté, ovšem s přílišným množstvím aut a minimem vegetace. Jako největší slabinu náměstí totiž vnímají množství automobilové dopravy, následované nedostatkem zeleně a nedostatkem míst pro odpočinek. Oproti tomu respondenti ankety odsunuli v tomto smyslu až na zadní pozice možnosti "vandalismus" a "bezpečnost".

Jestliže se bude podoba náměstí měnit, volají účastníci ankety po reprezentativním místu pro konání kulturních akcí. Tato možnost odpovědi na otázku "Jak by mělo náměstí v budoucnu vypadat" přesvědčivě zvítězila. Další v pořadí pak bylo "klidné místo pro odpočinek" a třetí "živé nákupní centrum". Na čtvrtém místě pak bylo tvrzení "současný stav mi vyhovuje" a na pátém "prostor na parkování".

Prostor pro odpočinek, pěší zóna a vegetace - tyto tři možnosti nejčastěji zvolili respondenti v odpovědi na otázku, co by na novém náměstí nemělo chybět. Dále by si lidé přáli kvalitní mobiliář, letní zahrádky restaurací a kaváren a také místo pro trhy. Další v pořadí pak skončil vodní prvek, průjezd pro dopravu, parkování a na chvostu, tedy za nezájmu účastníků ankety umělecké dílo a herní prvky pro děti.

Poslední dvě otázky se týkaly výhradně dopravy. Třetina odpovídajících (32%) by uvítala úplné omezení dopravy. Částečné omezení dopravy by volilo přes 53% respondentů a pouze něco přes 13 procent je spokojeno se současným stavem. S tím souvisí i to, že účastníci ankety seřadili preferovanou dopravu na náměstí do škály pěšky, kolo, automobil.

Výsledky ankety budou jedním z podkladů pro zpracovatele soutěžních návrhů - budou tedy tvořit část zadání architektonické soutěže.
Tímto zadáním se včera zabývala městská rada. Dnes se pak nad jeho zněním poprvé schází i porota soutěže. Ta totiž garantuje odbornou splnitelnost a správnost zadání. Tedy to, aby účastníci soutěže, architekti a architektonické ateliéry přesně věděli, čím se mají zabývat. Zároveň je garantem regulérnosti soutěže Česká komora architektů. Zadání architektonické soutěže bude předmětem jednání zastupitelstva 5. dubna. Jestliže zastupitelstvo podmínky soutěže schválí, soutěž už přebírá porota a vzápětí ji na základě schválených podmínek vyhlásí.

-red-

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.