Hasič Petr Navrátil: Zpočátku jsme v Meziříčí sloužili čtyři

09Byl jedním ze čtyř prvních profesionálních hasičů ve Velkém Meziříčí. Strávil zde dlouhých 38 let a zároveň je více než 50 let členem dobrovolného hasičského hnutí. Za obětavou službu veřejnosti dostal 66letý Petr Navrátil z Velkého Meziříčí vyznamenání Zasloužilý hasič.

"Ve staré zbrojnici za kostelem jsme začínali čtyři. Sloužili jsme vždy dvě směny v jednom člověku a jednu směnu ve dvou lidech. V případě požáru bylo úkolem služby zmáčknout poplachové tlačítko na budově dnešní spořitelny, pak běžet zpátky a připravit techniku pro dobrovolné hasiče, kteří se mezi tím shromažďovali," zavzpomínal na počátky profesionální činnosti hasičského sboru v našem městě Petr Navrátil na setkání na radnici, kde mu za celoživotní práci děkovali i starosta s místostarostou.

"Stará zbrojnice byla v podstatě tři garáže a jedna místnost s vařičem a kamny. Ta sloužila nejen jako služebna, ale i jako spolková místnost pro dobrovolné hasiče a také jako dílna," popsal Petr Navrátil, který se u hasičů vždy staral o auta a techniku. "Spravoval jsem ereny, pak přišla Avie, Trambus a také Tatra 148, která slouží dodnes a je to nejstarší hasičské auto na okrese v činné službě."

Hasičům podle něj stále přibývá práce. "Jestliže jsme v šedesátých letech vyjížděli průměrně osmdesátkrát ročně, dnes je to několikanásobně víc. Loni bylo 574 výjezdů. Je to hlavně tím, že v šedesátých letech šlo téměř výhradně o požáry, kdežto v současnosti hasiče zaměstnávají dopravní nehody a technická pomoc."

Vzpomínal i na to, jak se velkomeziříčští hasiči začali starat o dálnici D1. Na začátku osmdesátých let hasiči do Velkého Meziříčí dostali dvě osobní Tatry 613, vyřazené ministerstvem a postavili z nich první vyprošťovací vozidlo na dálnici. "Vyráběli jsme do tohoto vozu i vyprošťovací nářadí. Třeba rozpínák na otevření karosérií havarovaných aut. Oproti dnešním hydraulickým nůžkám byla práce s ním fyzicky náročná," usmál se Petr Navrátil.

Zasloužilého hasiče, kterého k práci v hasičském hnutí prý přivedl jeho tatínek a strýc, v pátek přivítal na radnici starosta Radovan Necid, místostarosta Josef Komínek a městský radní Miroslav Jágrik, který je zároveň náměstkem okresního starosty dobrovolných hasičů. "Dovolte mi, abych vám jménem všech obyvatel Velkého Meziříčí poděkoval za vše, co jsme pro naše město udělal," řekl při této příležitosti Petru Navrátilovi starosta Necid.

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.