Helena Švecová může dostat nejvyšší krajské ocenění

svecova 01Předsedkyně Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu Helena Švecová je nominována na Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. Velkomeziříčsku to potvrdil místostarosta Josef Komínek, který je členem krajského Výboru pro udělování medailí.

Helena Švecová je nominována na ocenění skleněnou medailí, tedy ohodnocení dlouhodobé nezištné práce pro rozvoj regionu. Nominoval ji právě Josef Komínek, který tím podle svých slov chtěl vyzdvihnout přínos Heleny Švecové a jí vedeného spolku nejen pro samotné město, ale i obecně pro povědomí české veřejnosti o historii, místopisu a genealogii.

Helena Švecová se přitom za činnost VGS účastnila letošního ročníku krajské ankety Skutek roku v kategorii "poradenství, osvěta, vzdělávání". Anketa Skutek roku je určena pro hlasování veřejnosti, oproti tomu Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina je udělováno krajem na základě rozhodnutí velmi široké diskuse ve výboru. "Tato dvojí nominace svědčí především o mimořádné lidské i profesionální kvalitě paní Švecové," uvedl místostarosta Komínek.

Helena Švecová je předsedkyní Vlastivědné a genealogické společnosti při JUPITER clubu od roku 2002. Svým přístupem a aktivitou stojí za velmi bohatou a rozmanitou činností tohoto dobrovolného spolku, který má padesát registrovaných členů. Je hnacím motorem a garantem všech akcí, které se v rámci Vlastivědné a genealogické společnosti realizují: VGS pořádá přednášky, besedy, zájezdy a exkurze, spolupracuje s místním regionálním muzeem a pobočkou Státního archivu ve Velkém Meziříčí. Zaměřením její činnosti je občanská genealogie, vlastivěda, badatelská činnost, vydávání publikací a jejich prodej, pořádání přednášek, besed a tematických zájezdů. Tyto aktivity se konají každé úterý od 15.30 hodin a účastní se jich 40 až 80 občanů města a okolí, a to jak z řad členů, tak i široké veřejnosti. Na úseku genealogie pomáhá společnost svým členům při zpracování vlastních rodopisů, kronik apod. Spolupracuje s dalšími institucemi, jako jsou Muzejní a Vlastivědná společnost v Brně, Česká genealogická a heraldická společnost v Praze, Československá genealogická společnost mezinárodní v St. Paul ve státě Minessota v USA. Ve dvou posledně jmenovaných společnostech je VGS kolektivním členem.

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.