Pietní vzpomínka připomněla vážnost současného dění ve světě

IMG 4993Lidé přišli uctít památku stovky velkomeziříčských spoluobčanů padlých na sklonku druhé světové války.

Pietní vzpomínku obětí Velkomeziříčské tragédie uspořádalo město Velké Meziříčí ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu v pátek 6. května u památníku na hřbitově Karlov. Na místě, kde jsou pohřbeni lidé popravení nacisty 7. a 8. května 1945 a další, kteří zahynuli při bombardování města 9. května 1945.

„Na tomto místě se setkáváme, abychom s úctou, bolestí a láskou na naše sousedy, příbuzné a známé vzpomínali,“ uvedl starosta Radovan Necid a ve svém proslovu zdůraznil vážnost a naléhavost chvíle. Události ve světě i blízkém sousedství totiž podle něj připomínají dobu těsně před nástupem německého národního socialismu. „Jsme v ohrožení. Od jihu proudí do našich krajin ideologie, pro kterou nejsme ani nepřítelem. Jednoduše nás nerespektuje jako lidi. Jsme pro ni podřadnou a slabou rasou, která jí zabírá místo,“ sdělil a dodal: „Evropa opět přestává být bezpečným místem. A co je nejhorší, my sami jsme ztratili cíl. Naše společnost je rozdělená ideologicky, politicky i společensky.“

Závěrem setkání Jitka Rousová z Českého svazu bojovníků za svobodu poděkovala těm, kteří odkrývají pravdu, a všem, kdož přišli vzpomenout na oběti a války a nezapomínají.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.