Novou zeleň v Kunšovci část discgolfistů vítá, jiným vadí

IMG 5027Město Velké Meziříčí v Kunšovci vysázelo novou zeleň. A to i v místech, kde je discgolfové hřiště. Některým hráčům discgolfu mladé dřeviny vadí, jiní je naopak vítají.

„Nová zeleň v Kunšovci nahrazuje stromy vykácené kvůli tomu, že zasahovaly do ochranného pásma elektrického vedení. Současně jsme v rámci projektu regenerace zeleně provedli v údolí náhradní výsadbu za odstraněné nebezpečné topoly podél hřbitova,“ uvedl Jiří Zachar, vedoucí odboru životního prostředí. Nová zeleň má současně plnit i meliorační funkci v zamokřeném údolí.

Výsadba proběhla na jaře po projednání a odsouhlasení komise životního prostředí. Jeden z jejích členů a současně i hráč discgolfu Michal Procházka dokonce radnici dodal za discgolfisty návrh, kde by nové stromy mohly být rozmístěny. Hrací plocha totiž po předchozím kácení přišla o přirozené překážky v odhodu disku na jamku – ocelový koš. „Se spoluhráči jsme našli asi patnáct míst, která bylo z našeho pohledu vhodné osázet, aby hra získala zase svoji bývalou obtížnost. Navíc věříme, že dřeviny pomohou zbavit údolí vlhkosti,“ potvrdil Michal Procházka s tím, že nyní jsou i jeho spoluhráči se stavem hřiště spokojeni.

To, co se jedněm líbí, druhým se příliš nezamlouvá. „Skupina dalších velkomeziříčských aktivních discgolfistů za mnou přišla se stížností, že město bez rozmyslu vysázelo novou zeleň na discgolfovém hřišti v Kunšovci přímo v místech, kde jsou jamky. Některé stromky tak podle nich nejspíš budou při odhazování disků poškozeny,“ sdělila radní Michaela Salašová.

„Naši aktivní zkušenější hráči se s novými překážkami vypořádají. Ale pro začátečníky nebo děti to bude problém,“ potvrzuje za tuto skupinu aktivních hráčů Michal Kališ, který se obává, že velká obtížnost hry může bránit v rozvoji tohoto sportu ve městě. A přilákat víc aktivních hráčů je právě jejich cílem. Proto spolu s dalšími dvaceti až třiceti spoluhráči hodlá založit spolek velkomeziříčských discgolfistů, aby se v budoucnu podobným situacím předešlo. „Chceme jako spolek oficiálně komunikovat s městem kolem výsadeb, sečení trávy, údržby hřiště a podobně,“ vysvětlil Kališ. Jednat s jedním oficiálním zástupcem skupiny discgolfistů ve městě, to podle J. Zachara uvítá i radnice.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.