Nezaměstnanost ve Velkém Meziříčí je pod šesti procenty

UPPodíl nezaměstnaných v České republice za duben dosáhl 5,7 procenta. To je nejméně od ledna 2009. Stejné číslo (5,7 %) vykazuje i nezaměstnanost přímo ve Velkém Meziříčí, kde úřad práce eviduje 453 dosažitelných uchazečů o práci a nabízí 82 volných pracovních míst.

Velkomeziříčský region má podíl nezaměstnaných uchazečů dokonce jen 5,3 %. Méně má už jenom žďárský, a to 4,4 %. Vyšší nezaměstnanost je například v regionech Velká Bíteš 5,6 %, Nové Město na Moravě 6,8 % a Bystřice nad Pernštejnem 6,6 %.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezónní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Počet osob v evidenci ÚP ČR byl v uplynulém měsíci nejnižší od ledna 2009. Tehdy bylo bez práce 398 061 lidí. V meziročním srovnání pak evidoval ÚP ČR nejméně uchazečů od dubna 2008, kdy jich bylo 316 118.“

Připravila Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.