Město odstraní nebezpečné prvky dětských hřišť

IMG 5250Děti budou na hřištích ve Velkém Meziříčí a místních částech ve větším bezpečí. Městská rada rozhodla o odstranění všech necertifikovaných prvků na hřištích a také o likvidaci zpravidla nevyužívaných starých klepadel na koberce a sušáků na prádlo v sídlištích na pozemcích města.

 

"Necertifikované prvky jsou zejména takové ty železné prolézačky a kolotoče z trubek, posvařované kdysi dávno dnes už neznámým výrobcem. Všichni jsme sice na takových hřištích vyrostli a přežili to, dnes už ale zákony něco takového nepřipouští," řekl starosta Radovan Necid a dodal: "Dětská hřiště dnes podle zákona musí mít certifikát bezpečnosti a musí také zároveň podstupovat každotýdenní běžnou kontrolu, čtvrtletní důkladnější a roční generální kontrolu správcem."

Ve Velkém Meziříčí jsou správcem dětských hřišť Technické služby, s.r.o. Nově rada rozhodla, že tomu tak bude i v místních částech. "Pokud by ale někdo chtěl ta necertifikovaná hřiště zachovat, je tu jedna cesta. Musel by si je převzít od města do bezplatné výpůjčky a provozovat je na vlastní riziko. Městská rada by se tomu nebránila, ovšem dnes o nikom takovém nevím," řekl starosta.

Necertifikované staré prvky na dětských hřištích (pokud o jejich provozování opravdu nikdo neprojeví zájem) zmizí do prázdnin. "Ani potom ale nepůjdou do šrotu. Nejde o žádné zrezivělé šunty, naopak, třeba místní části se o ně staraly poměrně dobře. Proto je z města uskladníme na technických službách a nabídneme je k odkoupení zájemcům, kteří by je například chtěli umístit na svých soukromých zahradách," vysvětlil starosta Necid.

Samotné město Velké Meziříčí problém s necertifikovanými dětskými hřišti nemá – naopak v minulosti a v roce 2010 vyrostla nová hřiště podle soudobých předpisů v ulicích ulic Nová, Čechova, Nad Jordánkem, Hliniště, Hornoměstská, Bezručova a Oslavická. To znamená, že dnes je (spolu s ulicí Čermákova) ve městě síť osmi oficiálních dětských, která splňují platné normy - mají certifikát, provozní řád i správce. Ve městě tedy jde spíš o odstranění prastarých klepadel na koberce a sušáků a jednotlivých, zpravidla už nevyužívaných pískovišť. Ale i tady je možnost dát pískoviště do výpůjčky a zodpovídat za ně. Rada si také nechala zpracovat nabídku na doplnění prvků na hřiště na ulici Čermákova a následně rozhodne o jeho rozsahu.

Necertifikované prolézačky a kolotoče se týkají spíše místních částí, ale ty už také rozhodly o jejich případném odstranění. Do konce letošního roku by měla být dětská hřiště doplněna nebo nově postavena, jako se to povedlo v Mostištích.

Časté otázky k dětským hřištím:

Proč město odstraňuje prolézačky a kolotoče?

Jsou vyrobeny někým, kdo nemá certifikát bezpečnosti a není možné tento certifikát získat.

Proč někomu najednou vadí kolotoče, na kterých vyrostly generace dětí?

Samotná existence těchto prvků není problémem. Problémem je to, že kdyby na necertifikovaném některé z dětí utrpělo úraz, automaticky bude vedení města čelit trestnímu stíhání. V minulosti to takto nebylo.

Když město odstraní hřiště, kde si mají děti hrát?

Ve Velkém Meziříčí je osm nových dětských hřišť a v místních částech budou vždy po jednom.

Co s odstraněnými kolotoči, houpačkami a prolézačkami bude?

Pokud si někdo vezme současné hřiště do výpůjčky a bude je provozovat na vlastní riziko, odstranit se nemusí. Když se ale provozovatel nenajde, budou prvky uskladněny a nabídnuty soukromým zájemcům k odkoupení a umístění na soukromých pozemcích.   

Kontakt pro zájemce necertifikovaných herních prvků nebo jejich poskytnutí do výpůjčky (pouze ve městě): Pavel Stupka, tel.: 566 781 030, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Kontakt v místních částech: na webu města, vždy příslušný předseda komise pro místní správu.

Veškeré informace k této problematice a umístění jednotlivých herních prvků najdete na stránkách města.

-tz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.