Bory a Heřmanov získaly ocenění v rámci Vesnice roku Kraje Vysočina

PredCelkem 19 obcí Kraje Vysočina se přihlásilo do soutěže Vesnice roku 2016. Krajským vítězem se stala obec Lípa na Havlíčkobrodsku, další ocenění získaly i obce Heřmanov a Bory. Heřmanov dostal Modrou stuhu za společenský život, Bory pak obdržely Diplom za moderní knihovnické a informační služby.

Heřmanovští získali k Oranžové stuze z loňska Modrou stuhu

Obě obce se soutěže již několikrát zúčastnily. Heřmanov bojoval o prestižní ocenění počtvrté. Před dvěma lety získal Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích, vloni pak Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu, se kterou postoupil také do celostátního kola. „Vloni jsem říkala, že se do soutěže znovu nepřihlásíme, ale s tím vším, co se tu děje, jsme do toho museli jít zase,“ říká Pavla Chadimová, starostka obce Heřmanov. Ta se také stala průvodkyní krajské hodnotící komisi, jež do Heřmanova zavítala 25. května navečer.

Po příjezdu a představení zhlédli členové komise spanilou jízdu větších i menších zemědělských strojů, většinou podomácku vyrobených či upravených. Po návštěvě obecního úřadu a prezentaci hasičů navštívila komise komunitní školu Heřmánek, která se stala hlavním dějištěm společenského života v obci. Jak řekla starostka Chadimová: „Heřmánek vznikl poté, co jsme pro nedostatek dětí byli nuceni zavřít základní školu. Teď tu vedeme nejrůznější aktivity nejen pro děti, ale i pro dospělé.“ Velkému zájmu dospělých se těší výuka práce na počítači, vyučují se zde cizí jazyky, probíhají hudební a výtvarné kroužky, ale i besedy, přednášky a různá cvičení. „Lidé sem jezdí i z okolí. S výbornými ohlasy se setkal komunitní školou pořádaný příměstský tábor, který letos proběhne znovu,“ pokračuje v popisu aktivit Heřmánku starostka.

Rozjařený masopustní průvod pak členy poroty dovedl ke kostelu, kde se slova ujal farář Tomáš Holcner. V kostele pak zapěl sbor a farář Holcner symbolicky oddal mladý pár. Následně prezentoval Družstvo Heřmanov předseda Ondřej Nagy, který pro tuto chvíli složil a zarecitoval i několik veršů, a eko farmu Zelené údolí Jiří Novotný. Občané Heřmanova se snažili ukázat co nejvíce – ať už tradiční dovednosti a řemesla, zodpovědný přístup k životnímu prostředí, nebo přírodní a kulturní pamětihodnosti.

Borská knihovna postoupila do celostátního kola

Borští získali v roce 2007 v rámci Vesnice roku Čestný diplom za vzorné vedení obecní knihovny a postoupili tak do celonárodního kola. I v konkurenci knihoven ostatních krajů zvítězili a získali tak cenu Ministerstva kultury Knihovna roku 2007. Mimo to byla tamní knihovna dvakrát oceněna Krajskou knihovnou Vysočiny, oceněn byl i web knihovny.

V letošním klání soutěže obdrželi Diplom za moderní knihovnické a informační služby. Blanka Křížová, knihovnice a zároveň místostarostka Borů, byla zprvu oceněním zaskočena: „Byl to šok, když jsem se o tom dozvěděla, a trochu zklamání. Ptala jsem se, co je? Zase knihovna? Spoustu úsilí a energie jsme vynaložili, abychom dosáhli na další jiná ocenění. Knihovnu jsme nijak neprotlačovali, s komisí jsme byli ve školce, v rodinném centru, v muzeu, ukázali jsme jim poprvé Cyrilov. Bylo mi ovšem vysvětleno, že mezi přihlášenými obcemi nebyla žádná, kterou by mohli označit za knihovnu roku v rámci kraje a poslat ji tak do celorepublikového klání. Komisi se u nás líbila spousta věcí, ale knihovna byla ze všech nejlepší.“ Prvotní rozpaky ale vystřídalo odhodlání čelit výzvě. Nyní si tedy láme hlavu, čím zaujmout celonárodní komisi, která do borské knihovny zavítá v září.

Knihovnu vede Blanka společně se svým manželem Pavlem. Oba strávili mezi regály knih spoustu času, Pavel Kříž je v Borech knihovníkem od roku 1974, otec Blanky Křížové zase spravoval knihovnu v Rousměrově. A čím je jejich knihovna tak zvláštní? Když zutí vkročíte do knihovny, ocitnete se v příjemné místnosti. Stěny lemují regály s knihami, jednotlivé sekce jsou přehledně označeny. Knižní fond obsahuje asi 3 300 svazků, oba knihovníci se naučili, ačkoliv s těžkým srdcem, staré nepůjčované knihy vyřazovat, nové pořizují dle nejrůznějších žebříčků a hodnocení. Dětskému oddělení neschází patřičná výzdoba, deskové hry i počítač. K mání tu je také necelých dvacet titulů časopisů. Nechybí tu stolky se židlemi, křeslo nebo gauč před místností knihovny. Veškeré služby jsou zdarma, především mladí se mohou připojit k wi-fi. Pro dospívající jsou určeny také kufříky s pomůckami a příručkami. Knihovna disponuje i e-čtečkou, kromě již zmíněného webu mají i stránku na facebooku. Pořádají samozřejmě besedy, tvořivé dílny i zájezdy, žáky prvních tříd každoročně pasují na čtenáře. Co je ovšem zřejmě nepodstatnější, manžele Křížovy péče o knihovnu baví a do své práce vnáší spoustu nadšení a vervy. „Na vesnicích závisí kvalita knihoven na podmínkách a lidech. Podmínky se dají zlepšovat, ale bez správných lidí je to špatné,“ shrnuje úkol knihovníka Pavel Kříž.

O účasti borské knihovny v celostátním kole budete informováni. Obě obce se plánují s největší pravděpodobností přihlásit do soutěže Vesnice roku i příští rok.

Ondřej Nagy

 

Borská knihovna

Návštěva krajské komise v Heřmanově

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.