Únik olejů život v řece neohrozil

foto pena oslavaNedělní únik olejů do Oslavy neohrozil životní prostředí. Vyplývá to z výsledků laboratorní analýzy, kterou má Velkomeziříčsko k dispozici.

"Pěna vznikající na vodě v blízkosti splavu byla z největší pravděpodobností tvořena oleji přírodního původu (rostlinných olejů nebo výrobků na bázi rostlinných olejů). Možným zdrojem kontaminace jsou kuchyně, vývařovny, domácnosti případně provozovny, kde používají k technickým účelům „ekologické oleje“ vyrobené na bázi přírodních olejů. Jednorázovým únikem olejů přírodního původu a díky zásahu složek HZS nedošlo k ohrožení životního prostředí," uvedl v závěru analýzy její autor Jan Hrdlička.

Hasiči v neděli vyjeli k řece na základě telefonického oznámení. Pěnu zachytili nornými stěnami a přivolali výjezdovou skupinu specializované laboratoře HZS v Tišnově. Ta na místě odebrala analyzované vzorky. "Z provedených laboratorních analýz odebraných vzorků vyplývá, že nedošlo ke znečištění, které mohlo výrazně poškodit životní prostředí," uvedla laboratoř.

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.