Ministerstvo dopravy hodlá zrušit zastávku rychlíkových vlaků v Křižanově

2011-10-05 Křižanov - nádraží ČD - 02Proběhla úprava jízdních řádů vlakových spojů. V Křižanově má být zrušena zastávka pro rychlíky. Lidé, kteří jí využívali pro cestu do Brna či Prahy se proti tomu bouří.

„S kolegou vlakem jezdíme do Brna pravidelně. Jsme zneklidněni tím, že rychlík, na který denně čeká spousta lidí z Křižanova, okolních vesnic i z Velkého Meziříčí, nemá už od prosince 2016 v Křižanově zastavovat,“ uvedla například jedna z cestujících Jana Rozmarinová.

Problém se dostal i na jednání velkomeziříčských zastupitelů z podnětu Vincence Závišky. „Zaregistrovali jsme stížnosti občanů. Ověřili jsme, co v této věci můžeme udělat. Rychlíky vypravuje ministerstvo dopravy, obrátili jsme se proto dopisem přímo na ministra Dana Ťoka,“ řekl starosta Radovan Necid a dodal: „Obávám se však, že neuspějeme.“

Z prvních signálů vyplývá, že ministerstvo dopravy nehodlá rychlíky v Křižanově nechat dál zastavovat zejména z důvodu počtu cestujících a směřuje dopravu do Žďáru a do Tišnova. „Jediné, co my jako město můžeme, je obrátit se na ministra s prosbou, aby nějakým způsobem naše přání zohlednil. Pokud se do toho nezapojí Kraj Vysočina, nejsem si jistý, jak to dopadne,“ doplnil k tomu vedoucí odboru dopravy městského úřadu Jiří Pospíchal.

Rychlíkové vlaky přitom mají zastavovat například v Přibyslavi, místě srovnatelném s Křižanovem. „Kraj Vysočina nás hází přes palubu. Díky tomu, že v Křižanově nebudou stavět rychlíky, dostanou se cestující nejen ze Žďáru n. S., ale i z Přibyslavi rychleji do Brna a zpět. Rychlík z Tišnova do Žďáru pojede 55 km bez zastávky, ale za Žďárem bude zastavovat v Přibyslavi po 17 km a potom po 16 km v Havlíčkově Brodě. Z Přibyslavi do Brna stejně nikdo pravidelně nejezdí – ale tomu nemusíte rozumět! Prostě se cestující do Žďáru nebo H. Brodu svezou rychleji,“ píšou sami cestující rozhořčeně ve výzvě, kterou vylepili na veřejných místech, a nabádají k tomu, aby se spolu s nimi ozvali další lidé. Termín pro připomínky na ministerstvo dopravy je do 10. července 2016.

„Já jsem oslovil krajského náměstka Joukla, který mě odkázal na ministerstvo dopravy. Obrátil jsem se přímo na generální ředitelství Českých drah. Odpověď jsem dostal až po urgencích. Sdělili mi, že dle jejich sčítání dochází k minimálnímu využívání stanice v Křižanově pro přestupy na rychlíky, takže ministerstvo dopravy po vzájemné dohodě s příslušným krajským úřadem domluvilo jen to, že vlaky tam budou projíždět,“ sdělil senátor František Bradáč, člen senátního výboru pro dopravu. Dodal, že navíc došlo k posunutí časů vlakových spojů regionální dopravy tak, že ani nebudou na rychlíky navazovat. Je tedy otázkou, zda v tom vůbec lze ještě něco dělat.

Vyplývá mi z toho, že kraj o tom evidentně dlouho dopředu věděl, našeho regionu se nezeptal a tímto způsobem s tím naložil. To vnímám jako podraz,“ řekl k tomu Vincenc Záviška.

Martina Strnadová

 

Kontakty na Kraj Vysočina:

hejtman Jiří Běhounek

náměstek hejtmana, radní pro dopravu Libor Joukl

vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Hana Strnadová

vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Pavel Bartoš

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.