Velkomeziříčští hasiči slaví 145 let

DSC 0208Dobrovolná jednota hasičská ve Velkém Meziříčí byla založena Titem Krškou roku 1871 coby první sbor s českým velením na Moravě. Velkomeziříčští hasiči tak letos slaví již 145 let. Památku svého zakladatele uctili 2. července, kdy k jeho hrobu na moráňském hřbitově položili věnec.

„Vždy se našla skupina ochotných občanů našeho města, kteří na úkor volna, bez nároku na jakýkoliv honorář byli a jsou připraveni pomoci komukoli v ohrožení života a majetku. A nejen to, za 145 let trvání se stal sbor dobrovolných hasičů nedílnou součástí života města,“ připomněl starosta SDH Velké Meziříčí Stanislav Kratochvíl při schůzi hasičů, kterou pokračoval sobotní slavnostní den. Účastnili se jí nejen členové sboru, ale i řada pozvaných hostů, mezi nimiž nechybělo vedení města, ale také třeba pravnučka Tita Kršky Hana Koptová.

Též starosta města Velké Meziříčí Radovan Necid vyzdvihl záslužnou činnost dobrovolných hasičů, které si město velmi váží, stejně jako odkazu zakladatele Tita Kršky. „On to byl, kdo do toho šel a založil první neněmecký sbor u nás na Moravě a také on nasadil svůj život při plnění hasičských povinností. My budeme pokračovat v jeho pravidlech dál tak, jak je nastavil,“ řekl Necid.

Řada dobrovolných hasičů i jejich příznivců a podporovatelů se při této slavnostní příležitosti dočkala ocenění své práce. Rozdána byla různá uznání a poděkování, čestná členství i medaile, a to dokonce za šedesát let činnosti u sboru.

K příjemnému odpoledni přispěla svým hudebním vystoupením skupina Pavana.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.