Víc než pět set lidí přišlo demonstrovat za obnovení zastávky rychlíků v Křižanově

DSC00738Pět set třicet dva demonstrujících s transparenty podepsalo včera na křižanovském nádraží petici za obnovení zastávky rychlíků. Organizátoři akce ji odešlou na Ministerstvo dopravy ČR i Kraj Vysočina.

Demonstraci za obnovení zastávky rychlíkových vlaků na nádraží v Křižanově svolala na 27. prosince neformální iniciativa cestujících. Hlásí se k ní zejména lidé, kteří jezdí denně rychlíkem z Křižanova do zaměstnání či do školy, hlavně do Brna, a zrušení zastávky rychlíků pociťují časově. S novým jízdním řádem, který začal platit 11. prosince, je pro ně cesta za prací o desítky minut delší. Na demonstraci si pozvali i ministra dopravy Dana Ťoka a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka spolu s radním pro dopravu Janem Hylišem. Chtěli se od nich dozvědět, proč jsou v Kraji Vysočina tak velké rozdíly ve vzdálenostech zastávek rychlíků. Ze Žďáru na Prahu totiž staví rychlíky po asi sedmnácti kilometrech jízdy, zatímco v Křižanově nově rychlík nezastavuje a zastávka směrem na Brno je až po 56 kilometrech. Pozvaní se však omluvili a akce se nezúčastnili.

Hejtman Běhounek se už předtím vyjádřil, že Kraj Vysočina se zrušením zastávky rychlíků v Křižanově nesouhlasí a bude v této věci dále jednat. Přitom ministerstvo dopravy tvrdí, že změnu inicioval právě kraj. Podle hejtmana však šlo pouze o jednání mezi úředníky.

Neformální iniciativa cestujících má podporu městyse Křižanov, ale i dalších obcí v regionu a města Velké Meziříčí. I když v petici iniciativy cestujících stojí, že požadují obnovení zastávky rychlíků i bez zajištění přípoje osobních vlaků z Velkého Meziříčí. „Tato situace mě mrzí, ale nemohu s tím nic udělat. Iniciativu cestujících samozřejmě podporuji," říká k tomu velkomeziříčský starosta Radovan Necid, který se demonstrace také zúčastnil a již dříve psal dopis ministru dopravy s žádostí o nápravu situace. "Občané našeho města se tak snad dočkají plnohodnotného vlakového spojení nejen s Prahou a Brnem, ale i velkými městy Evropy v době, až bude postavena vysokorychlostní trať s terminálem ve Velkém Meziříčí,“ dodal.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.