Dobrovolní hasiči dostali pod vánoční stromeček novou cisternovou automobilovou stříkačku

strikackaVelkomeziříčští dobrovolní hasiči letos dostali bezesporu jeden z nejkrásnějších vánočních dárků, město Velké Meziříčí jim pořídilo nový zásahový požární automobil, a to cisternovou automobilovou stříkačku (dále jen „CAS“).

Tento „dáreček“ s označením CAS 20/4000/240-S2R je určen pro přepravu požárního družstva 1+5 a hasebních prostředků pro požární zásah vodou nebo pěnou při použití nízkého nebo vysokého tlaku vody. Kromě tohoto veze i vybavení na různé technické zásahy, jako je likvidace popadaných stromů, čerpání vody ze zatopených prostor apod.

Příznivce hasičské techniky bychom rádi obohatili také o několik technických informací.

CAS je postavena na osvědčeném podvozku Tatra T 815-2 4x4.2 s průběžným rámem, poháněna naftovým osmiválcovým přeplňovaným motorem o výkonu 325 kW (445 koní). Točivý moment motoru je na kola přenášen pomocí mechanické čtrnáctistupňové převodovky se synchronizací a posilovačem řazení. Šasi je dvounápravové s pneumaticky připojitelným pohonem přední nápravy. Obě nápravy jsou vybaveny uzávěrkami diferenciálu. S CAS je možné překonat i vodní překážku s hloubkou až 750 mm.

Kabina osádky je čtyřdveřová, jednoprostorová nedělená, s šesti sedadly ve dvou řadách orientovanými po směru jízdy. V druhé řadě sedadel jsou opěradla vybavena integrovanými úchyty pro dýchací přístroje a pro náhradní tlakové láhve, další dýchací přístroj je umístěn v opěradle sedadla velitele (spolujezdce). Pro komunikaci s operačním střediskem slouží vozidlová analogová a digitální radiostanice. Ve výbavě nechybí ani monitor couvací kamery nebo centrální zamykání. Tepelný komfort při dlouhotrvajícím zásahu zajišťuje nezávislé teplovzdušné naftové topení.

Karoserie účelové nástavby je smontována ze speciálních hliníkových profilů a polepena hliníkovým plechem. Výhodou zmíněné konstrukce je nízká hmotnost a dlouhá životnost. Požární příslušenství je uloženo v prostorech po bocích účelové nástavby a kryté uzavíracími roletkami.  Zadní úložný prostor ukrývá čerpací zařízení THT PAK 2000 – 250, které je schopno při zásahu dodávat až 2000 l vody za minutu při tlaku 1,0 MPa nebo 250 l vody za minutu při tlaku 4,0 MPa při použití vysokotlaku. Horní pochozí plošina CAS slouží pro uložení rozměrného požárního vybavení nebo pro hašení z lafetové proudnice s dostřikem přes 50 m.

Nerezová nádrž na vodu má objem 4000 l a je vybavena vlnolamy, které umožňují bezpečnější jízdu k zásahu. Aktuální přehled o množství vody v nádrži poskytují i LED ukazatelé na bocích CAS. Nádrž na pěnidlo má objem 240 l.

CAS také disponuje asanační lištou ovládanou z místa řidiče (strojníka).

Pro dobíjení akumulátorových baterií a doplňování tlakového vzduchu slouží jedna společná zásuvka, která se při nastartování motoru samočinně odpojí.

Zvláštní výstražné světelné zařízení modré barvy doplněné zvukovým výstražným zařízením je v provedení LED, umožňuje reprodukci mluveného slova a tzv. noční režim, po jehož zapnutí se sníží úroveň svítivosti. V provedení LED je též pneumaticky vysouvaný osvětlovací stožár.

Požární automobil dodala firma THT Polička, s.r.o.

Náklady na pořízení CAS bez požární výbavy se vyšplhaly téměř na 5,5 mil Kč. Na financování byly použity prostředky ve výši 2,5 mil. Kč z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, dále z dotace ve výši 500 000 Kč od Kraje Vysočina a zbývající část uhradilo ze svého rozpočtu město Velké Meziříčí. Vozidlo bude představeno veřejnosti v první polovině ledna roku 2017.

Tímto bychom chtěli vedení města Velké Meziříčí poděkovat za krásný „dáreček“, který není dárkem jen pro nás hasiče, ale též pro občany města, kterým se díky nové CAS dostane v případě potřeby rychlejší a efektivnější pomoci. Přesto si však přejeme, aby nová CAS musela zasahovat co nejméně.

Sbor dobrovolných hasičů Velké Meziříčí přeje všem spoluobčanům hodně štěstí a zdraví v roce 2017.

Ondřej Zima

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.