Předsedou meziříčské ODS je opět Necid, má důvěru i pro starostovskou funkci

survey-1594962 640Starosta Radovan Necid, který svolal na včerejšek mimořádnou schůzi velkomeziříčské ODS, byl opět zvolen předsedou stranické organizace občanských demokratů v našem městě. Zároveň mu členové ODS vyslovili i důvěru pro další dva roky na radnici.

Zastupitelé vzali radě finanční pravomoc

Mimořádnou schůzi organizace svolal Necid kvůli událostem na prosincovém zasedání zastupitelstva. Zastupitelé z KDU-ČSL a KSČM, ke kterým se přidali i tři členové koaličního klubu ČSSD a tři členové klubu ODS tehdy omezili finanční pravomoci rady z rozhodování do rozpočtové výše 400.000 korun na 50.000. Starosta Necid jednání stranických kolegů označil za "faktický rozpad klubu ODS".

S návrhem na omezení peněz pro radu města přišel Pavel Blažek (ČSSD): "Dlouhodobě, už asi šest let co jsme v zastupitelstvu, mám s tímto problém," řekl Blažek a dodal: "Dávám protinávrh snížit tento limit na 50.000 korun."

Jeho návrh podpořil i Jiří Kaše (nez. za ČSSD). "Zamysleme se nad tím, zda chceme, aby šestina investičních rozhodnutí šla zcela mimo nás," řekl zastupitelům Kaše.

"Zákonný limit 400 tisíc platil už od dob starosty Václava Štipáka. Žádné známé město v našem okolí radě neponechává jen těch zákonných 50 tisíc korun - jde nejenom o komfort, kdy se ke každému nákupu většího kotle ve školní jídelně nemusí scházet zastupitelstvo, ale zejména o praktické věci. Při dnešních cenách je totiž 50 tisíc nesmyslně nízká částka a zastupitelstvo, které radě limit nezvýší, pak zjevně zpomaluje chod města," uvedl oproti tomu před jednáním sněmu ODS Necid s tím, že v rámci ODS nejde ale o tento konkrétní problém, spíš o fakt, že členové ODS bez předchozí debaty hlasovali s opozicí proti "svým" radním.

Návrh Pavla Blažka přímo na zastupitelstvu rozporoval i místostarosta Josef Komínek (ČSSD). Ten mimo jiné zastupitelům vypočítal, jaký finanční limit mají městské rady v okolních městech. "Telč 200 tisíc, Třebíč 200 tisíc, v odůvodněných případech až  jeden milion, Bystřice nad Pernštejnem 2 miliony, Havlíčkův Brod jeden milion, Nové Město na Moravě 500 tisíc a Velká Bíteš 300 tisíc," uvedl místostarosta Komínek. Tři členové ODS se ale k opozici přiklonili a návrh prošel 13 hlasy z 23.  

ODS starostovi věří

Radovan Necid po těchto prosincových událostech proto na včerejšek svolal volební sněm ODS, kde straníci tajně volili nové vedení organizace. Tedy předsedu, místopředsedu a členy takzvané místní rady. Na funkci předsedy kandidoval Radovan Necid a na místopředsedu Jiří Michlíček, který je zároveň městským radním. "Naše zvolení bylo spojeno s důvěrou ODS v naší práci starosty a radních v tomto volebním období. Tuto důvěru nám kolegové vyslovili," komentoval výsledky sněmu Radovan Necid. Z přítomných 20 členů ODS získal v tajné volbě Radovan Necid 17 hlasů a byl zvolen předsedou, Jiří Michlíček 15 hlasů pro svoji kandidaturu a tedy i zvolení místopředsedou. Dalšími členy místní rady ODS jsou pro příští dva roky Zdenka Peterková, Blanka Přibylová a František Komínek.

Sněm ODS také zavázal zastupitele, aby v dohodnutých případech hlasovali jednotně. "Nejde o stranické nařízení, jde opravdu jen o speciálně vyjmenované případy, na kterých se klub zastupitelů shodne. Je logické a správné, že máme na řadu věcí různé názory, není ale správné si věci nevyříkat a navzájem se překvapovat až na jednání zastupitelstva. To bychom nebyli politická strana, ale rozhádaný sbor jednotlivců," uzavřel Necid.

Petros Martakidis

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.