Sněžení ještě není kalamitní, technické služby údržbu stíhají

DSC02288Letošní zima patří z hlediska údržby silnic a chodníků mezi ty mírnější. Velkomeziříčsku to řekl ředitel technických služeb Jaroslav Mynář.

"Pamatujeme i zimy, kdy jsme čtyři či pět měsíců takříkajíc neslezli z techniky," uvedl ředitel Mynář a dodal: "Letos jsme podle počtu výjezdů i spotřebovaného posypového materiálu spíše pod průměrem. Ovšem v porovnání s předchozími čtyřmi zimami, kdy sníh prakticky nebyl, se dnes zdá, jakoby padalo nějak extrémně."

Velkomeziříčskou zimní údržbu komplikuje zejména samotná poloha města - údolí, úzké ulice a prudké kopce. Problémem je i zastaralá technika a nedostatek personálu. "Samozřejmě je pro nás komplikací i takzvaný chodníkový zákon, který přenesl péči o chodníky v zimě z majitelů nemovitostí na město. Není zas takový problém najmout 50 lidí, problém je najít jim práci, když není sníh,"vysvětlil Jaroslav Mynář.

Technické služby se ve Velkém Meziříčí starají o 46 kilometrů silnic. K dispozici mají dva traktory své a jeden najatý, velký a malý sypací vůz, dva malé traktůrky s radlicí na chodníky a dva počišťovací vozíky pro pěší. O zimní údržbu se dělí tři pohotovostní skupiny o dvanácti lidech. Prohrnuje se a sype od časných ranních hodin do večera. "S počtem zaměstnanců, které máme, neumíme zajistit práci v noci. Na druhou stranu ale plán zimní údržby stanovuje pořadí a časy silnic a chodníků, které mají být ošetřeny a do jaké doby," říká Mynář.

Nejdříve samozřejmě pracovníci prohrnou silnice, po kterých jezdí veřejná doprava a příjezdové cesty k hasičům a záchranářům (1. pořadí). Pak jsou na řadě školy, příjezdy do firem a zásobování obchodů (2. pořadí). Úplně nakonec silnice, které slouží pouze k individuální dopravě (3. pořadí).

Podobně je tomu s chodníky. V centru města se udržují všechny, na sídlištích vždy chodník po jedné straně ulice a v lokalitách s rodinnými domky, ke kterým lidé zpravidla jezdí osobními auty, se důraz klade na údržbu silnice tak, aby byla průchodná i pro pěší.

Plán zimní údržby samozřejmě stanoví i časy - silnice prvního pořadí do 6 hodin, 2. pořadí do 10 hodin a 3. pořadí do 14 hodin od ukončení sněžení. "Může pak nastat situace, která zvenčí vypadá nelogicky. Například traktůrek, který prohrnuje chodník a zároveň nesype. To je ale nelogické jen na první pohled. Nemá cenu při hustém sněžení sypat, protože naši pracovníci vědí, že zanedlouho budou onen chodník či silnici prohrnovat znovu a posypový materiál by tak zase ze silnice či chodníku odstranili. Sype se zkrátka až poté, co sněžit přestane," objasnil Jaroslav Mynář.

Podle ředitele technických služeb se první větší sněžení po čtyřech letech stalo i příčinou mírně zvýšeného počtu stížností na zimní údržbu. "To je samozřejmě logické - už jsme si trochu odvykli tomu, jak obrovský objem práce zimní údržba znamená a jak není prostě v ničích silách upravit všechny silnice naráz. I když do jisté míry některé stížnosti chápu, není možné, aby byli všichni spokojení. Na druhou stranu ale zase těch stěžovatelů není nijak mnoho," řekl Mynář a přidal jednu ze stížností. Ta se objevila poté, co malý traktor, který je určený téměř výhradně na údržbu umělé trávy na hřišti za základní školou, pracoval právě na odhrnování hřiště. Stěžovatel se pozastavil nad tím, že stroj neupravuje chodníky. "Je to lehký traktůrek, který právě svojí nízkou hmotností nepoškozuje povrch hřiště. Kdysi jsme jej zkusili na zasněžený chodník nouzově nasadit, ale poškodil se o obrubník. Je zkrátka použitelný na rovné plochy a ostatně byl právě pro tento účel pořízen. Ale to stěžovatel nemohl vědět," popsal ředitel.

Plán zimní údržby, ve kterém je přesně popsaný postup prací při zimní údržbě a časy, ve kterých je sníh z konkrétní části města odklizen, je ke stažení na webové stránce velkomeziříčských technických služeb.  

Petros Martakidis  

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.