Podpora sportu ve Velkém Meziříčí je výjimečná, ocenila ministryně Valachová

IMG 1283„Chválím Velké Meziříčí za to, jak podporuje sport. Ve srovnání s městy této velikosti to vůbec není obvyklé," řekla Velkomeziříčsku ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová při své návštěvě našeho města.


Kateřina Valachová přijela do Velkého Meziříčí v pátek 27. ledna. Na radnici nejprve hovořila se starostou Radovanem Necidem a s místostarostou Josefem Komínkem. Věnovali se zejména sportu ve městě. „Města dávají do sportu peníze z hazardních her a loterií. Je skvělé, že Velké Meziříčí proti hazardu dlouhodobě bojuje a přitom svoje sportovce významně podporuje," ocenila na radnici Valachová. Po podpisu do pamětní knihy se odebrala do koncertního sálu Jupiter clubu, kde se setkala se zástupci školských zařízení a sportovních oddílů i s veřejností.

Úvodem shrnula řadu změn, které v současnosti ve školách probíhají. „Některé jsou pozitivní, jako například zvyšování rozpočtu pro školství. A pro příští tři roky jsem připravena vybojovat jeho opakované zvyšování, v čemž mě podpořila i sněmovna," řekla. Z dalších připomněla debatu o změnách financování škol. Aby od roku 2018 měly školy jistotu, že i přes klesající počet dětí budou mít dost peněz na potřebný počet pedagogických i nepedagogických pracovníků. Zlepšit nabídku volitelných předmětů, aby se rodiče s dětmi nemuseli uchylovat jen k volbě víceletých gymnázií, připomněla ministryně jako další připravovaný krok. Zmínila i školní družiny a nápravu jejich financování, aby mohly mít kvalifikované pedagogy i dostatečné kapacity. A poslední významnou změnou ve školství je podle ní zavedení kariérního řádu učitelů od 1. 9. 2017. Díky němu si mají polepšit nejen začínající učitelé, ale umožní speciálně ohodnotit i jejich zkušenější kolegy, kteří je v jejich počátcích vedou. Ti mají dostat měsíčně tři tisíce korun navíc po dobu dvou let adaptačního období.

Poté ministryně vyzvala přítomné, aby jí sdělili, co je v oblasti školství a sportu trápí, ale i co je těší.

Zazněl dotaz na podporu výstavby plaveckých bazénů. Kateřina Valachová zmínila nový program ministerstva pro investice, který by mohl v nejbližší době pomoci k dokrytí sítě plaveckých bazénů v ČR. „Máme mapu plaveckých bazénů a z programu by bylo možné doplnit je tam, kde chybí," řekla ministryně a dodala, že už nyní je v platnosti program, který zaplatí dětem dojezd do nejbližšího bazénu.

Další dotazy z publika se týkaly třeba podpůrných opatření pro malotřídní školy, které mají děti, jež by podle starých pravidel byly v praktické škole. „Máme takového prvňáčka ve třídě, kde jsou tři ročníky dohromady na jednu učitelku. A půlrok práce s ním nepřináší žádné výsledky. Já bych totiž u toho dítěte musela pořád sedět. A než se dopracujeme k nějakému řešení, uběhne půl roku a ve výuce kvůli tomu k velkému skluzu," popsala situaci jedna z přítomných ředitelek v malotřídce. Ministryně doporučila požádat o podporu v rámci zrychleného režimu, při němž by školské poradenské zařízení mělo zasáhnout okamžitě.

Přítomné dále zajímalo, jak je to s připravovaným snížením maximálního počtu dětí ve třídě mateřské školy, co zlepšit v případě špatné připravenosti dětí pro sport či zda bude nějaká podpora výstavby tělocvičen. Ministryně si také vyslechla, jak komplikované je vyúčtování daňových přiznání pro malé sportovní kluby apod.

„Už podle naší besedy vidím, že vás ve Velkém Meziříčí baví učit i sportovat," ocenila Kateřina Valachová po zodpovězení všech dotazů a na závěr připomněla svůj cíl, a to je podporovat partnerství mezi rodiči a učiteli, které považuje za velmi důležité.

Od vedení města se jí dostalo dalšího pozvání k návštěvě Velkého Meziříčí, aby si mohla prohlédnout zdejší školy, sportoviště i lyžařský areál na Fajtově kopci s novou rozhlednou. Kateřina Valachová předběžně návštěvu přislíbila. „Do března to rozhodně nebude, ale poté se pokusím najít si čas," dodala.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.