Vodohospodáři oslaví Světový den vody. Sejdou se ve Velkém Meziříčí

waterfall-335985 1920Světový den vody oslaví vodohospodáři slavnostním setkáním, které se uskuteční ve čtvrtek 23. března ve velkomeziříčském Jupiter clubu. Pořádá je Vodárenská akciová společnost a záštitu převzal ministr zemědělství Marian Jurečka a starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Motto letošního Světového dne vody je odpadní voda. A stejným tématem se budou zabývat i vodohospodáři, starostové a odborníci na setkání v našem městě. Krom odborných přednášek zástupců VAS, Brněnských vodáren a kanalizací, státního podniku Povodí Moravy či Vírského oblastního vodovodu se budou moci vypravit i na exkurze na úpravnu vody v Mostištích, na čistírnu odpadních vod nebo na prohlídku zámku ve Velkém Meziříčí.

Součástí programu bude i vyhlášení soutěže Adaptační opatření roku, jejímiž organizátory jsou Nadace Partnerství, Ministerstvo životního prostředí ČR a Vodárenská akciová společnost.

V rámci Světového dne vody připravují oslavy i jednotlivé divize VAS, součástí budou i dny otevřených dveří – na Žďársku to bude 20. a 21. dubna na čistírnách odpadních vod ve Žďáře nad Sázavou, Velkém Meziříčí, Bystřici nad Pernštejnem, Novém Městě na Moravě, Velké Bíteši, Svratce, Křižanově, Bohdalově a Novém Veselí. Zájemci budou moci navštívit i úpravnu vody Vír, vodárenskou nádrž, přehradu a elektrárnu Vír a také úpravnu vody Mostiště včetně vodárenské nádrže Mostiště.

-red-

_________________________

Světový den vody – 22. března

Tento den byl navržen Organizací spojených národů v roce 1992 jako den, který má světu a veřejnosti připomenout, jak je voda významná a důležitá pro život. Přesto v současnosti žije na světě víc jak miliarda lidí, kteří trpí nedostatkem pitné vody. Proto je prioritou systematicky se zaměřovat na ochranu vod, její čistotu a šetření s ní.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.