Demolice jatek vedle Tržiště začíná

IMG 2372Dnešním dnem začíná demolice objektu bývalých jatek u Tržiště ve Velkém Meziříčí. Provádí ji záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR z Hlučína. Díky tomu město významně ušetří. Na místě po budovách jatek vznikne zatravněná plocha, kterou budou využívat fotbalisté k tréninku.

Zastupitelé na akci vyčlenili 700 tisíc korun. Pak se naskytla možnost, že by demolici provedl záchranný útvar HZS z Hlučína, rota z Jihlavy, která sutin zděného objektu využije ke kynologickému cvičení.

„Během úterý a středy budeme vyřezávat krovy a přitom vlastně proběhne cvičení našich pilařů. Ve čtvrtek a v pátek provedeme částečné stržení budovy a připravíme prostor pro cvičení kynologů, ke kterému dojde v pondělí,“ upřesnil postup prací velitel čety záchranné roty z Jihlavy Stanislav Kratochvíl.

Finanční náklady pro město tak klesnou zhruba na polovinu. „Město zaplatí uložení materiálu na skládku, odpojení inženýrských sítí a provizorní oplocení,“ vyjmenovává vedoucí stavebního odboru radnice Antonín Kozina.

Tašky ze střechy jatek už sundali velkomeziříčští dobrovolní hasiči, kteří použijí i některý další materiál z bourání pro svoje potřeby. Například dřevěné trámy ke stavbě hranice na pálení čarodějnic. Další likvidace materiálu proběhne v součinnosti s technickými službami, v jejichž areálu bude garážovaná i těžká technika hasičů jihlavské roty. Asi v polovině dubna by měla být demolice dokončena.

Opravovat se bude i kanalizace vedoucí areálem Tržiště

Následně bude na Tržišti probíhat další akce, a to je oprava kanalizace. V části, která vede areálem fotbalového stadionu mezi hřištěm a budovou, od již opravené kanalizace v ulici Nábřeží nahoru k okružní křižovatce na Františkově. Provádět ji bude Svazek vodovodů a kanalizací, město se bude podílet třiceti procenty finančních nákladů, což je devět set tisíc korun. „Tyto práce neohrozí provoz na komunikacích v okolí, nebo jen částečně. Naopak v areálu na Tržišti se budou muset sportovci a návštěvníci trochu uskromnit. Odměnou jim bude rozšířený a zrekonstruovaný areál,“ vysvětluje starosta Radovan Necid.

Po dokončení demolice a opravy kanalizace dojde k opravě povrchů komunikace v ulici Nábřeží, kde vznikne podél řeky společný chodník pro pěší i s cyklisty a nové veřejné osvětlení.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.