Hasiči se psy hledali v sutinách jatek zavalené osoby. Měli cvičení

IMG 2595Služební psi Rendy a Nio hledali v sutinách bývalých jatek u Tržiště zavalené osoby. Kynologické družstvo záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína mělo včera ve Velkém Meziříčí cvičení.

Hasiči – kynologové cvičili v objektu bývalých jatek, který právě prochází demolicí, zásah se služebními psy. V sutinách budov, kde jako vybuchl plyn, byly zasypány čtyři osoby. Ty se záchranářům neozývaly, takže k jejich vyhledání nastoupili devítiletý německý ovčák Rendy a tříletá border kolie Nio, která má před zkouškami. „Pes má plochu o velikosti 50 metrů čtverečních prohledat do půl hodiny. Najde-li osobu, štěkáním ji hlásí. Podle toho, zda ukazuje čumákem nahoru nebo dolů, také určí, kde máme hledat, zda v patře či někde v hloubce,“ vysvětlil velitel družstva kynologů Martin Nedojedlý. Po prvním psu pak místo nálezu potvrdí ještě druhý, aby si hasiči byli jisti, že osoba je lokalizována správně. Zkušený Rendy, který má za sebou ostrý zásah například ve Frenštátu pod Radhoštěm v roce 2013, si poradil se svým úkolem rychle a s jistotou. Za odměnu dostal od svého psovoda míček na hraní. „To je pro něho ta největší odměna. Třeba labradoři chtějí pamlsek, ale německý ovčák, ten pracuje nejraději za míček,“ vysvětlil Martin Nedojedlý. A Rendy na potvrzení jeho slov hračku radostně pánovi nabízel k přetahování. Nio přece jen ke splnění úkolu potřeboval delší čas, ale i on si vedl dobře.

Cvičení proběhlo za slunečného odpoledne, ale následovalo i večerní při umělém osvětlení. Služební pes musí být připraven na všechny možnosti. Nesmí se nechat rušit při práci ani hlukem, například vrčením motorové pily. Kynologové hledají možnosti ke cvičení, kde se dá. Psovodi se svými psy potřebují cvičit v různých podmínkách a situacích, třeba i závaly lavinou apod., je pro ně důležité měnit místa. Prostory často hledají stěží a vítají každou možnost, která se jim naskytne. Rádi proto využili i probíhající demolice objektu bývalých jatek v našem městě.

Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.