Populární festival filozofie ve Velkém Meziříčí má před sebou jedenáctý ročník

SedláčekUž pojedenácté bude začátek června ve Velkém Meziříčí věnován přednáškám, seminářům a workshopům předních českých filozofů a dalších akademiků. Na první pohled by se zdálo, že je to pro veřejnost nezajímavá věc, ale opak je pravdou.


Návštěvnost rok od roku roste a loni dokonce festival překonal svůj vlastní rekord. "Festivalové akce navštívilo celkem pět tisíc lidí," přiblížil loňská čísla ředitel festivalu Milan Dufek.
Každý ročník filozofického festivalu má ústřední téma, které už na podzim určí programový výbor. Letos jsou to "Reformy a revoluce". V roce 2017 se totiž potkávají některá zajímavá historická výročí. Například 100 let od bolševické revoluce v Rusku nebo 80 let od úmrtí Tomáše G. Masaryka. "Připomínáme si také 500 výročí církevní reformace, tedy rozpad západního křesťanství na mnoho církví. A konečně u nás ve městě je tomu 700 let od první zmínky o kostele a duchovní správě," vypočítává ředitel Dufek.
Se svými přednáškami do Velkého Meziříčí letos zavítá například Václav Bělohradský, který v přednáškovém bloku spolu s prof. Holubcem a Ing. Gočevem zhodnotí právě 100leté výročí komunistické revoluce v Rusku.
Reformaci se budou věnovat arcibiskup Dominik Duka, bývalý předseda Ekumenické rady církví a evangelický farář Joel Ruml a biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Tomáš Tyrlík.
Návštěvníky festivalu letos od 8. do 14. června čeká ke dvaceti přednáškám a diskusím.
K filozofickému festivalu každoročně patří bohatý doprovodný program. Letos nabídne tři výtvarné výstavy, pět koncertů, tři divadelní představení a filmovou projekci. "Pro většinu doprovodného programu máme připraveno tradiční místo - nádvoří velkomeziříčského zámku. Lidé zde mohou vidět a slyšet například koncert Roberta Křesťana nebo atraktivní duchařskou komedii Horáckého divadla Jihlava Vrátila se jednou v noci," řekl Milan Dufek.
Festival filozofie má pro podrobný program a komunikaci s návštěvníky zřízené speciální webové stránky http://www.festivalfilosofie.cz/ a facebookovou stránku @festivalfilosofie.

Více informací sdělí ředitel festivalu Milan Dufek ( Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 606 738 265)

Podrobný program festivalu najdete ZDE.

Petros Martakidis

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.