Evropský festival filozofie odstartoval debatou o reformacích

IMG 4982Evropský festival filozofie (EFF) ve Velkém Meziříčí včera zahájily přednášky a diskuse o reformacích. Srovnání Husova učení a Lutherovy reformace se ujala profesorka Jana Nechutová a o 13. století a jeho revolucích poněkud jinak pohovořil profesor Martin Wihoda, oba z Masarykovy univerzity.

Jedenáctý ročník festivalu nazvaný Reformy a revoluce při slavnostním zahájení podpořili zástupci města Velké Meziříčí, velkomeziříčské farnosti, Kraje Vysočina, Filosofického ústavu Akademie věd ČR i Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Ředitel filozofického festivalu Milan Dufek připomněl témata předchozích deseti ročníků – změna a stálost, tradice a modernita, harmonie a chaos, krize a hodnoty, věda a víra, etika a morálka, komunikace a ne/vzdělanost, prostor a čas, konflikt a soulad, svoboda a násilí. „Jak vidíme, festival zde ve Velkém Meziříčí nalezl velmi dobrou, úrodnou půdu a z malého semínka nám vyrostl již jedenáctiletý strom,“ dodal Milan Dufek.

Tentokrát byl organizační tým festivalu při hledání letošního tématu obzvláště aktuální, neboť k reformám a revolucím se váže hned několik výročí. Například ve Velkém Meziříčí je to letos 700 let od první zmínky o kostele a duchovní správě ve městě. Další je výročí reformace roku 1517, jejímž důsledkem bylo rozštěpení západního křesťanstva, a nebo také 100 let od revoluce v Rusku.

„Podařilo se nám sestavit program, po jehož vyslechnutí by se vám mohlo snadněji rozhodovat, zda se v našich dalších životech pouštět do nějakých, byť drobných, reforem nebo se odvážit revolučních změn,“ řekl za programový výbor festivalu profesor Josef Krob.

Patronem letošního festivalu se stal ručně vyrobený anděl z vitráže a korálků Sofiánek, jehož jméno pomohli vybrat v soutěži odběratelé facebookové stránky festivalu. Dostanou ho všichni letošní přednášející, neboť vystupují bez nároku na honorář. Získává jej také Zdeňka Uhlířová, která jméno anděla navrhla.

Slavnostní zahájení EFF moderovala Sarah Ouředníčková, o doprovodný kulturní program se postarala pop-folková sestava čtvrtého ročníku činoherního herectví JAMU OKno.

Martina Strnadová

Dnešní program i náplň dalších dnů Evropského festivalu filozofie naleznete ZDE.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.