Sochy ve městě projdou další omlazovací kúrou

titul josefSedm soch v našem městě projde o prázdninách restaurováním. Městskou kasu přijde odborný zásah na 150 tisíc korun, polovinu přitom hradí krajská dotace, kterou se podařilo získat.

"Většina soch se nachází u frekventovaných komunikací, což má neblahý vliv na jejich stav, stejně tak jim nesvědčí okolní zeleň. Proto je součástí restaurátorského zásahu i biocidní ošetření," popisuje stav soch místostarosta Josef Komínek.

U všech soch byla velká oprava provedena na přelomu tisíciletí. Tehdy je restaurátoři nejen očistili, ale i doplnili mnoho chybějících částí včetně kovových prvků, sochy celkově zpevnili a barevně sladili. "To vše za pečlivého dohledu orgánu památkové péče," vzpomíná Josef Komínek.

Další průběžná údržba pak proběhla v roce 2007 a letos tedy odborná péče o sochy pokračuje.

-kid-

 

Které sochy o prázdninách restaurátoři ošetří:

1. Sloup se sochou Panny Marie na ulici Hornoměstská, který je barokní prací z roku 1724. Spodní část je ze žuly, socha z pískovce.
2. Socha sv. Václava na ulici Hornoměstská z roku 1740 s podstavcem z 20. století. Plastika je z detritického vápence se žulovým soklem.
3. Socha sv. Jana Nepomuckého na ulici Hornoměstská z roku 1730 s podstavcem z roku 1853. Použitý materiál je shodný jako u sochy sv. Václava.
4. Socha sv. Josefa na ulici Sokolovská je barokní prací z roku 1735 od Alexandra Jelínka, zhotovena z mušlového vápence s žulovým soklem.
5. Socha sv. Jana Nepomuckého na ulici Ostrůvek z 18-19. století zhotovená z pískovce s žulovým podstavcem.
6. Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého a balustrádou z roku 1810 od neznámého autora vytvořeného z žuly. Mezi obyvateli je hojně rozšířená mylná představa, že se jedná o morový sloup.
7. Socha poručíka Miroslava Skrbka umístěná nad Jordánkem. Tato plastika, zhotovená velkomeziříčským rodákem Jiřím Markem, dosud není za seznamu památkově chráněných soch.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.