Kraj bude žádat dotace na park u Hotelové školy

krajKraj Vysočina připravuje další projekty na revitalizaci parků a zahrad, které užívají příspěvkové organizace kraje - zejména dětské domovy, domovy pro seniory, ústavy sociální péče či nemocnice a další. Tento týden Rada Kraje Vysočina schválila projektový záměr na přípravu projektů na revitalizaci parků u objektů SUPŠ Helenín, Dětský domov Rovečné, Nemocnice Pelhřimov a VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou.

Zároveň Rada Kraje Vysočina rozhodla o přípravě a podání žádostí o podporu z Operačního programu Životní prostředí v rámci aktuálně otevřené výzvy Operačního programu Životní prostředí na finanční podporu na revitalizací parků u objektů Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí, Ústavu sociální péče Nové Syrovice, Gymnázium Havlíčkův Brod a v nově získané části parku u Dětského domova Nová Ves u Chotěboře.

Martin Hyský, radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí, spolu s úředníky odboru životního prostředí a zemědělství situaci monitoroval v revitalizovaném parku Dětského domova Budkov. Za finanční pomoci z Operačního programu Životní prostředí Kraj Vysočina v minulosti (v letech 2012 až 2015) revitalizoval řadu parků, které užívají příspěvkové organizace. Nyní zajišťuje Kraj Vysočina minimálně desetiletou udržitelnost projektů revitalizace parků, za tím účelem je alokována v rozpočtu kraje částka 450 tisíc korun, ze které kraj řeší odborně náročnější práce při péči o revitalizované parky tak, aby pomohl příspěvkovým organizacím zajistit podmínky udržitelnosti projektů. Jedná se zejména o bezpečnostní řezy, protože stromy i po komplexním ošetření v rámci revitalizace dále žijí a dochází k závažným defektům v jejich korunách způsobených počasím, a protože se jedná o velmi velké a letité stromy, také postupně některé větve přirozeně odumírají, a je nutné je z bezpečnostních důvodů včas a odborně odstranit. Dále je nutné řešit výchovné řezy, a to zejména u nových výsadeb, kdy se jedná o velmi odborné zásahy, které jsou nutné pro zdárný vývoj, a tím méně údržby v dospělém věku dřevin. V neposlední řadě pak také o doplnění výsadeb dřevin, protože vnějšími vlivy, tedy následky nepříznivých klimatických podmínek jako je sucho, někdy i vandalismem návštěvníků, dochází k úhynu některých sazenic.

Jan Joneš

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.